Za jednu vteřinu si české peněžní ústavy díky poplatkům přijdou na 1215 korun. Od začátku roku do konce února jim pak klienti takto věnovali přes šest miliard. Řada rozzlobených klientů se proto včera připojila ke Dni protestu proti bankovním poplatkům, který se už popáté pořádá poslední únorový den.

„Tento den si vybrali v anketě sami klienti bank. Účastníci pak posledního února neprovádějí žádné bankovní operace, které jsou zatíženy bankovním poplatkem, tedy například příkaz k úhradě, výběr z bankomatu, vklad na účet a podobně,“ uvedl iniciátor akce a provozovatel portálu bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Významný den

Doufá, že den bude v budoucnu zapsán do kalendáře významných dnů. „Když může být třeba Den čokolády, Den gumových medvídků nebo Mezinárodní den omylů v kalendáři, myslím, že by tam mohl být i Den protestu proti bankovním poplatkům,“ zamyslel se.

Na bankovní poplatky a jejich výši upozorňuje již delší dobu také řada odborníků. Mnohé poplatky jsou totiž vyšší než v zahraničí. „Dokonce bych řekl, že některé poplatky jsou vysoké absolutně. Pořád jsou standardně vyšší než v západní Evropě. Když si to ještě vztáhneme ke kupní síle…“ upozornil třeba někdejší finanční arbitr ČR a dnes finanční poradce Otakar Schlossberger.

Vzbuzují údiv

Nejenom svojí výší, ale i povahou bankovní taxy často vzbuzují údiv. Ve středu například skončilo hlasování o nejabsurdnější poplatek roku. Klienti peněžních ústavů nejčastěji oceňovali poplatek za předčasně splacený úvěr.

„Sám bych hlasoval pro něco jiného. Moje preference jsou jiné, ale hlasujícím rozumím a nedivím se jim, že hlasovali pro poplatek, který ukazuje paradox dnešní doby. Lidé jsou pokutováni za to, že nechtějí žít s dluhy, přitom státy se zadlužují a nesplácejí a nikdo je za to nepokutuje,“ vysvětlil Patrik Nacher.

Anketa o nejabsurdnější poplatky má za sebou už sedmý ročník. Mezi dalšími podivnostmi, za které si banky účtují peníze, se objevily například poplatky za zjištění zůstatku přes bankomat nebo poplatek za vedení účtu zemřelého klienta po dobu dědického řízení.

V minulém ročníku si prvenství vysloužil poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu.

Anketa o nejabsurdnější poplatek za rok 2011

1. Poplatek za předčasně splacený úvěr              

2. Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat

3. Poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou

4. Poplatek za vložení dalších údajů do příkazu k úhradě

5. Poplatek za vedení účtu zemřelého klienta

Kolik jsme zaplatili na bankovních poplatcích (v Kč)?

2011      sumu ČNB zveřejní po 31. březnu

2010      38 334 000 000

2009      36 441 000 000

2008      36 111 111 000

2007      35 685 999 996

2006      32 943 000 000

Od 1. ledna do poledne 29. února jsme za poplatky dali 6 249 360 076 Kč

Které banky z toho mají nejvíc?

1. ČS, 2. KB, 3. ČSOB, 4. GE Money Bank, 5. UniCredit Bank

Zdroj: bankovnipoplatky.com