V Česku je zatím možné používat tyto karty v 700 bankomatech a 2000 obchodních terminálech, jedná se ale o rozšíření tohoto počtu, dodal výkonný ředitel Global Payments Europe Miroslav Crha.

„Naším zájmem je, aby se karty UnionPay staly široce akceptovaným platebním nástrojem při nákupu českých výrobků a služeb stejně tak, jako je tomu i u ostatních karet. Čínští turisté navštěvují Česko čím dál častěji a stávají se zde významnými zákazníky. Teď budou moci používat karty, na které jsou zvyklí," uvedl Farmer.

ČR je první ze zemí střední a východní Evropy, kde jsou karty UnionPay přijímány. Následovat bude Maďarsko a možná Slovensko a Rumunsko. „Země pro nás začíná být zajímavá, když tam jezdí alespoň 200.000 Číňanů," poznamenal Farmer. O tom, že by Češi mohli tyto karty i vlastnit, se neuvažuje.

4,3 miliardy vydaných karet

Platební karty UnionPay jsou jedinou domácí platformou bankovních karet v Číně a od roku 2002 operují pod záštitou tamní centrální banky. Ačkoliv jsou tyto karty mimo Asii někdy neznámým pojmem, jsou celosvětově největší karetní platební platformou. Na světě jich bylo vydáno 4,3 miliardy. Jejich držitelé průměrně utratí v Evropě za jeden nákup přibližně tisíc eur (asi 2800 Kč).

Ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška připomněl, že do Česka zavítá každým rokem o desítky procent více čínských turistů. V roce 2013 navštívilo ČR 174.000 čínských turistů a v letošním roce se odhaduje, že jich přijede až 200.000.

Global Payments Europe je největším poskytovatelem služeb pro zpracování platebních transakcí v ČR. Počet vydaných platebních karet v Česku v letošním prvním pololetí stoupl o 377.000 na 10,628 milionu, vyplývá ze statistik Sdružení pro bankovní karty. Klienti bank vlastnili ke konci června 8,335 milionu debetních karet, 2,08 milionu kreditních karet a 221.000 takzvaných charge karet, vázaných na úvěrový účet.