Ačkoliv skončily sezonní práce v zemědělství a převážně i ve stavebnictví, počet nezaměstnaných ve východních Čechách díky prosperující ekonomice dále mírně klesl.

V hradeckém kraji je nyní bez práce pouze 3,5 procenta lidí, v Pardubickém o desetinu procentního bodu více. Vyjádřeno v absolutních číslech, v regionu s více než milionem obyvatel nemá práci jen 36,5 tisíc lidí. To je nejméně od podzimu roku 2008, kdy začínala hospodářská krize.

„Každý, kdo chce pracovat a může pracovat, v tuto chvíli najde zaměstnání naprosto bez problémů," řekl k tomu ředitel Úřadu práce v Pardubicích Petr Klimpl.

Situace je dokonce taková, že lidí, hlavně kvalifikovaných a zručných řemeslníků je dokonce zoufale málo. Nedostávají se a firmy musí hledat mezi cizinci, například na Ukrajině či ve Vietnamu. Hlad po pracovnících rovněž tlačí na rychlejší růst mezd. Ty mnohde příští rok vzrostou podle příslibů zaměstnavatelů až o deset procent.

Ostatně, naznačuje to i suchá statistika: Na jedno volné místo dnes už připadá sotva 1,5 uchazeče.

Příkladem je výrobce košilovin Mileta z Hořic na Jičínsku. Nyní zaměstnává asi 410 lidí, ale nové, například elektrikáře, seřizovače či tkadleny, hledá obtížně.

„Lidé pro kvalifikované dělnické profese zde nejsou. Bohužel musíme hledat v cizině, aktuálně nabíráme 15 lidí z Ukrajiny," řekl generální ředitel Otakar Petráček. Pro příští rok Mileta bude potřebovat asi 30 lidí.

Taktéž firma Atas elektromotory Náchod aktuálně rozšířila provoz ve Velkém Poříčí o novou halu za 100 milionů korun. Zaměstnat by v ní chtěla 80 lidí, které ale shání jen velmi těžko.

„Chtěli jsme to řešit pracovníky z Vietnamu, ale přes úřady to neprošlo," uvedl předseda představenstva Atasu Otto Daněk.

Pracovní trh v regionu zásadním způsobem ovlivňuje hlavně rostoucí závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku. Automobilka vede celorepublikovou náborovou kampaň, v níž láká lidi zejména na nadprůměrné výdělky a tvrdí, že po třech měsících může pracovník dosáhnout až na 30 tisíc.

Na samotném Rychnovsku se rozvoj závodu projevil poklesem na nejnižší nezaměstnanost v zemi ve výši 1,7 procenta.

V kvasinském závodě pracuje asi 6000 zaměstnanců, a závod je tak největším zaměstnavatelem v hradeckém kraji. V příštích letech vzroste výrobní kapacita závodu až na 280 tisíc vozů ročně, loni výroba činila 142 tisíc vozů.

„V této souvislosti zaměstná Škoda zhruba 2000 nových odborníků a do roku 2018 do výstavby závodu investuje 7,2 miliard korun," uvedla Škoda Auto při říjnovém spuštění výroby modelu SUV Kodiaq.

Gumárenská společnost Saar Gummi Czech z Červeného Kostelce, kde nyní přes 1000 lidí vyrábí těsnění do aut, hodlá v příštích letech nabírat dalších 30 až 50 lidí ročně.

Nezaměstnanost podle okresů:
Ilustrační fotografie.Zdroj: archiv DeníkuHradec Králové 4,2 %
Náchod 3,9 %
Rychnov n. K. 1,7 %
Jičín 2,7 %
Trutnov 3,9 %
Pardubice 3,2 %
Chrudim 3,3 %
Ústí n. O. 3,4 %
Svitavy 4,7 %

Mikroregiony s nejnižším počtem nezaměstnaných:
Kostelecko 1,5 %
Rychnovsko 1,5 %
Týnišťsko 1,5 %

Mikroregiony s nejvyšším počtem nezaměstnaných:
Broumovsko 9,0 %
Moravskotřebovsko 7,4 %
Jevíčsko 6,9 %
(zdroj: Úřad práce ČR)