Například pro Kladno to znamená rozpuštění skupiny dlouhodobě nezaměstnaných, kteří pomáhali při úklidu v ulicích, údržbě zeleně a v zimě při odklízení sněhu.

„Město Kladno to určitě pocítí. Nějaký čas se budeme snažit skupinu udržet na naše náklady, ale nejde to dlouhodobě. Navíc je v této souvislosti nutné zdůraznit, že lidé, kteří tyto práce vykonávají, budou jen těžko hledat jiné uplatnění. Může se stát, že mnozí zůstanou zcela bez práce, byť pracovat chtějí,“ poznamenal k tomu kladenský primátor Dan Jiránek.

Podle primátora veřejně prospěšné práce vykonávají mnohdy lidé, kteří už ztratili základní pracovní návyky a díky této šanci si vydělat, byť minimální mzdu, se je znovu naučili.

„Pochopitelně to také, než vznikne takto ustálený a pracovitý tým, chvíli trvá,“ řekl k tomu Jiránek a zároveň vyjádřil i jako zástupce Svazu měst a obcí ČR velkou nespokojenost s postupem ministerstva.

Na Kladensku a Slánsku přestanou pravděpodobně veřejně prospěšné práce vykonávat desítky lidí. Závislá teď většina z nich bude na výplatách sociálních dávek od státu, aniž by mohli nebo museli vyvíjet nějakou aktivitu.

Čtěte také: Práci dostanou i ti, kteří ji nechtějí