Podle Jeřábka je za plánem růstu tržeb pozitivní očekávání odběratelů, které mimo jiné vyplývá z desetiprocentního nárůstu počtu stavebních povolení v Česku.

„Signálů z trhu je více. Dochází k růstu v segmentu rodinných domků. To co se odkládalo v minulých letech, by mohlo přijít do letošního roku," uvedl Jeřábek. Podle něj jsou za bytovou výstavbou především nízké hypotéky na trhu.

Wienerberger cihlářský průmysl, a. s. je největším výrobcem pálených cihel v ČR. Společnost je členem skupiny Wienerberger – největšího světového výrobce cihel. Do skupiny patří i výrobce střešní krytiny Tondach. Firmy se mají ve střednědobém horizontu spojit. „Wieneberger hledá synergické afekty," uvedl Jeřábek.

Tondach stejně jako Wienerberger zaměstnává v ČR kolem 400 lidí. Kdy se firmy definitivně spojí, Jeřábek neuvedl, jednotlivé kroky se ale podle něj už dějí. Společnost Wienerberger na český trh vstoupila v roce 1992. Má několik cihelen a doplňkové provozy.

Mírný nárůst obratu

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v loňském roce zaznamenala mírný nárůst obratu na 1,3 miliardy korun, který byl způsoben zejména tím, že došlo ke změně chování spotřebitelů a poptávce zdánlivě dražších výrobků.

„Díky tomu, že si dnešní zákazníci zjišťují stále více informací o materiálech a jejich vlastnostech, zaznamenáváme návrat k jednovrstvému zdění bez nutnosti dodatečného zateplení. Stoupající poptávka po kvalitních výrobcích s dlouhou životností pak logicky vede ke zvyšování tržeb společnosti," řekl ředitel firmy Jan Smola.

Podle něj si zákazníci více vybírají, jsou vzdělanější, vyžadují kvalitní materiál, široké portfolio služeb a chápou, že samotná cena je jen jedním z kritérií. „Pokud se soustředíte jen na nejnižší cenu, není to dobré, to je ostatně patrné i na veřejných zakázkách, kde tomu tak obvykle bývá a všichni víme, jak to pak dopadá. Rodinný dům si však lidé staví pro sebe, a proto zvažují více kritérií, jako je životnost stavby, pohoda bydlení, rychlost výstavby, komplexnost nabídky výrobků a služeb, ale i celková pomoc a podpora od výrobce v průběhu celé výstavby," dodal Smola.