„U starých bytů panuje mírný převis nabídky nad poptávkou, nicméně pěkný byt v dobré lokalitě se za odpovídající cenu prodá okamžitě," popisuje Miroslav Prokeš z realitní kanceláře Re/Max Stars. „Ceny bytů v Třebíči jsou lehce pod průměrem, do průměru nepočítáme samozřejmě Prahu a Brno, kde jsou ceny výrazně vyšší. Standardně udržovaný byt 2+1 se dá pořídit cca za osm set tisíc, v méně žádaných lokalitách, jako je Borovina, je cena i o sto tisíc nižší," dodává Prokeš.

Opačný názor na cenu bytů má Ivo Běhal, jednatel realitní kanceláře Lima Real: „Byty v Třebíči jsou mírně nadhodnocené, ale to je uměle vytvořená cena některými realitními kancelářemi z důvodu jejich obchodní strategie." Se svým kolegou se nicméně Běhal poměrně shoduje v průměrné ceně starších bytů. „Standardní panelový byt se dá v Třebíči pořídit za cenu od sedmi set do osmi set tisíc korun, cenu bytu určuje hlavně lokalita a vnitřní úpravy v bytě samotném," říká Běhal.

Cena rozhoduje

A které byty se prodávají nejlépe? Nepřekvapí, že spíše ty levnější. „Největší zájem je o byty menší, hlavně kvůli nákladům na bydlení. Klienty na větší nadstandardní byty máme také, ale tam je problém ve vyjednávání o rozumné ceně," říká Ivo Běhal.

„Všechno je to o ceně," potvrzuje jeho slova Vladimír Pokorný z realitní kanceláře Pokorný a dodává: „V Třebíči není moc malometrážních bytů. Když se u mě v nabídce objeví 1+1 za rozumnou cenu, je velmi rychle pryč. U bytů s plochou větší než devadesát metrů čtverečních takový zájem není, prodávají se spíše výjimečně, například když někdo chce vyměnit menší byt za větší."

O větším zájmu o nejmenší byty se může přesvědčit každý při pouhém vyhledávání realit na internetu. Bytů 1+1 mnoho nenaleznete. „Největší nabídka je převážně u panelových bytů 2+1 a 3+1, kterých je hodně a zatím převyšují poptávku. Byty 1+1 se vyskytují v menší míře, je to hlavně pro velký zájem z důvodů malých nákladů na bydlení a dobré investice i v případě pronájmu. Byty 4+1 se prodávají obtížně, a to hlavně pro vysokou cenu," vysvětluje Běhal.

Novostavby netáhnou

Obtížně se podle makléřů prodávají i byty v novostavbách. Důvod? Vysoká cena. „Co se týče nových bytů, v Třebíči se jich staví poměrně hodně, ale zájem o ně je poměrně chladný. Důvodem je velký rozdíl mezi cenou panelového bytu a bytu v novostavbě. U panelového bytu je cena za metr čtvereční cca 13 tisíc a u novostavby cca 28 tisíc," tvrdí Miroslav Prokeš.

Developeři z firem, které nedávno postavily bytové komplexy v Borovině nebo v části Horka Domky s nimi ale úplně nesouhlasí. „Přestože dnešní finanční situace nepřispívá k prodeji nemovitostí, zájem o byty v Borovinském areálu je překvapivý, k dnešnímu dni máme obsazeny tři čtvrtiny bytů," nastiňuje Kamila Mašková ze společnosti JMA, která bytový dům nazvaný Na hradě vlastní.

Hlavní sezóna právě začíná

„Zájem o byty v průběhu roku kolísá, máme vysledováno, že největší zájem je koncem roku, kdy klientům většinou končí nájemní smlouvy nebo učiní rozhodnutí o změně svého bydlení. Naše hlavní sezóna tak právě začíná a věříme, že v první polovině příštího roku bude obsazen celý bytový dům," dodala Mašková.

Dům čítá dohromady 27 bytových jednotek, dalších 9 je v sousedním domě. Nový byt v Borovině si potom nájemníci nejčastěji pořizují v družstevním vlastnictví, kdy zaplatí 30 procent ceny bytu a zbytek splácejí 20 let. Za byt 2+1 tak zaplatí 450 tisíc korun a 20 let platí 7 tisíc korun měsíčně.

Nové bytové domy na Václavském náměstí a Znojemské ulici před nedávnem dostavěla firma S.O.K. stavební. „Zájem o tyto bytové projekty odpovídá stávající ekonomické a společenské situaci. Jednotlivé projekty se doprodávají pozvolna. Lidé v dnešní době hledají větší sociální a ekonomickou jistotu a to se zákonitě projevuje i na koupěschopnosti třeba také v oblasti bydlení," říká ředitel investic Radek Číhal.

Kolik stojí byty?

1+1

550 000 Kč 790 000 Kč

2+1

580 000 Kč 1 570 000 Kč

Průměrná cena je 800 000 Kč

3+1

680 000 Kč 2 700 000 Kč

Průměrná cena je 1 000 000 Kč

Pozn.: Ceny jsou orientační, závisí na výměře bytů, lokalitě a dalších faktorech. Platí, že byt v novostavbě je až dvakrát dražší než byt v panelovém domě.

Zdroj: www.sreality.cz

TADEÁŠ MAHEL