Za Středočeským krajem byla Praha (3,7 bytu), nad celorepublikový průměr 2,7 bytu se dostal ještě Jihomoravský kraj (3,2 bytu). "V těchto třech krajích, kde žije 36 procent obyvatel ČR, se odehrávala zhruba polovina celorepublikové bytové výstavby," uvedla Irena Kovárnová z Krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích. Ústecký kraj je podle ČSÚ na posledním místě od roku 1990.

Údaje o dokončených bytech podle obcí v přepočtu na tisíc obyvatel potvrzují vysokou intenzitu výstavby v Praze a jejím širokém okolí, ale i v okolí dalších velkých, většinou krajských měst, uvedla Kovárnová. Na přední místa podle intenzity bytové výstavby se zařadily převážně obce Středočeského kraje. Například Nupaky, Nová Ves, Herink a Zlatá z okresu Praha-východ v letech 2010 až 2015 počet obyvatel zdvojnásobily. V těchto obcích se v daném období ročně postavilo více než 40 bytů na tisíc obyvatel.

Čtěte také: Společnost Ray Service ze Starého Města zahajuje výrobu v Indii

"Byty byly dokončovány také v horských či rekreačních oblastech. Příkladem takové obce jsou Říčky v Orlických horách s nejvyšší intenzitou dokončených bytů za uplynulých šest let. V přepočtu na tisíc obyvatel zde bylo každoročně dokončeno 92 bytů," doplnila Kovárnová. V Ostružné na Jesenicku to bylo 69 bytů a v šumavské Kvildě 39 bytů.

V menším počtu jsou zastoupeny obce z rekreačních zón, kam se lidé do nových bytů stěhují natrvalo. Jde například o Loučnou pod Klínovcem (54 bytů), Boží Dar na Karlovarsku (42 bytů) a Skryje v okrese Brno-venkov (41 bytů).

Absolutně největší počet nových bytů byl v letech 2010 až 2015 postaven v Praze (27.558). Následovaly Brno (7245), Ostrava (2531), Plzeň (2478) a České Budějovice (2011). V první dvacítce obcí s nejvyšší bytovou výstavbou byla všechna krajská města s výjimkou Zlína a Ústí nad Labem. Žádný nový byt nebyl dokončen v 575 obcích Česka, což bylo devět procent z celkového počtu 6253 obcí. Bylo mezi nimi 18 obcí s počtem 500 až 1000 obyvatel, Obrnice na Mostecku měly více než 2000 obyvatel.

Nepřehlédněte: Dotační úřad chce po Ústí vrátit čtvrt milionu za halu na Klíši

Podle druhu převažovaly byty v rodinných domech (58 procent), zhruba čtvrtina připadala na byty v bytových domech. Výjimkou byla Praha, kde na bytové domy připadaly tři čtvrtiny a na rodinné domy 12 procent z celkové výstavby.