VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejvyšší výnos letos dávají průměrné chmelnice

Kounov – Málo očesaných hektarů chmelnic za den oproti jiným rokům a s tím prodlužující se sklizeň, taková je situace ve většině chmelařských firem.

7.9.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
13 fotografií

Česání chmele v KounověFoto: Deník/Šárka Hoblíková

 „Letos máme očesat celkem 105 hektarů a zvládneme tak čtyři hektary denně. Běžně u nás sklizeň trvá devatenáct, dvacet dnů, nejdéle třiadvacet, ale to už nečesala všechna střediska. Letos to zatím vypadá, že nebude stačit pětadvacet až sedmadvacet dní," potvrdil situaci v Probiosu Kounov ředitel Pavel Řepík.

Chmel letos dostal vodu právě včas a v dostatečném množství na konci června a na začátku července. Jarní přísušek zvládl, protože má hluboké kořeny a pro vodu si dokáže sáhnout hodně hluboko. Srážky pokračovaly rovnoměrně až do sklizně. Rostliny mají mohutný habitus, nejsou špičaté. Větve mají dlouhé až do špice. Někde se dokonce ve špici rozšiřují. Česačky tak musí pojmout hodně hmoty a „jedou" na nízký výkon, což je vkládání do deseti rév za minutu (průměr u česaček LČCH2 je 14 až 15 rév).Velký objem hmoty znamená také častější poruchy a prostoje. Hlávky se rovněž hodně drtí a končí v odpadu.

Mohutný vzrůst přinesl problémy při ochraně a ošetření chmele. Strop chmelnice doslova srostl a zavřel se, proto se postřik nedostal do všech partií štoku. Více se objevila perenospora chmelová už během vegetace. Ale chmelaři ji včasným ošetřením zvládli. Nyní se s prodlužující sklizní opět objevila. „Odrůda žatecký poloraný červeňák není na sklizeň, která trvá sedmadvacet dní, stavěná," zkonstatoval Řepík.

Na druhou stranu chmelaři mohou mít přece jen radost. Chmele je letos více a většinou to vypadá na slušné výnosy. „Výnosy zatím přesně nevíme. Zelený chmel z česaček nevážíme. Odbourali jsme plnění do žoků. Chmel se dostane rovnou po pásech na sušárnu, nebo na převoz chmele používáme velkoobjemové vozy.

Podle hrubých odhadů sušeného chmele z jednotlivých chmelnic jsme na úrovni výnosů z let 2010 a 13, kdy se výnos pohyboval mezi 1,3 a 1,4 tuny z hektaru, což je nadprůměrný výsledek," uvedl ředitel Pavel Řepík.
Některé plochy s mohutným habitem rostlin chmelaře zklamaly. Byly přerostlé, takže poměr zelené hmoty k hlávkám byl velmi vysoký. Navíc měly vysoko nasazeno. Kam se nedostalo světlo, hlávky nedozrály.

Nejvyšší výnos letos daly průměrně narostlé chmelnice, které měly nasazeno nízko a kam se dostalo slunce.
Obsah alfa hořkých kyselin podle zatím několika málo vzorků se pohybuje od 3,5 do 4 procent. „Není to konečný výsledek. S prodlužující se sklizní by mohl ještě klesnout, ale zatím v plochách ve výšce 400 metrů nad mořem by alfa mohla být oproti jiným rokům nadprůměrná," odhadoval Pavel Řepík, ředitel Probiosu Kounov.

Autor: Šárka Hoblíková

7.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

K vraždě došlo na ubytovně v Jevíčku, kde oběť i  vrah bydleli ve stejném pokoji.
AKTUALIZOVÁNO

Vražda na ubytovně otřásla Malou Hanou, muži hrozí až 18 let vězení

Po stopách hrdinů českého odboje: tři králové doháněli okupanty k zuřivosti

Praha /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/ - S Prahou Neznámou protentokrát vyrazíme na vycházku po stopách statečných příběhů „tří králů" českého odboje.

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

Migranti pronikli na španělské území. Překonali šestimetrový plot

Na 360 migrantů dnes časně ráno proniklo z Maroka přes vysoký hraniční plot do španělské severoafrické enklávy Ceuta. Jde o druhý masový případ za posledních několik dnů. V pátek se takto dostalo na španělské území kolem 500 lidí.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies