VYBERTE SI REGION

Některé školy se zdražením obědů vyčkávají

Klatovsko - V tuto chvíli si školy nedokáží představit, jak moc jim zvýšení DPH zkomplikuje provoz.

4.1.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

Školní jídelny a restaurace čekají, co lednové zvýšení DPH přinese a jak moc narostou náklady spojené s jejich provozem. Zatímco v některých školách zdražili obědy už na začátku školního roku v září 2011, jinde vyčkají, zda se do cen obědů vejdou i po zdražení provozních nákladů.

„Co se cen obědů pro naše žáky týká, tam jsme nezdražovali a držíme se limitů 23 až 28 korun za oběd pro žáka podle věku. V této ceně mají hlavní chod s polévkou a výběr ze tří salátů a nápoj. Horší to je u cizích strávníků, kde jsme museli zdražit výrazněji. Cizí strávníci, kteří se stravují ve školní jídelně, mají u nás obědy za plnou cenu, a to 64 korun. Tam je nárůst ceny o 1 korunu. U obědů, které si strávník odnáší v nádobách domů, je cena 69 korun a je tam nárůst ceny o 3 koruny,“ informoval ředitel ZŠ v Plánické ulici v Klatovech Karel Denk.

V současné chvíli si však školy nedokáží představit, co zvýšení cen potravin, energií a dalších výdajů přinese. Zvýšení cen potravin se na pultech obchodů projevilo už v listopadu a prosinci. Prodejny pomalu a nenápadně zdražovaly své zboží s předstihem a nyní lákají zákazníky na to, že drží staré ceny. Obchodníci tuto taktiku postupného zdražování použili už v roce 2008, kdy se chystalo zvýšení DPH z 5 na 9 %.

Školy vyčkávají

Ceny obědů zatím nezvedali například v Základní a mateřské škole Měčín. „U nás starší děti platí za oběd 23 korun a mladší 21 korun. Ve školce děti platí za celodenní stravu 30 korun. Ceny jsme nezvyšovali. Uvidíme, co přinese letošní leden. Pak vše vyhodnotíme a uvidíme, zda se do stanovených cen obědů vejdeme,“ potvrdila ředitelka školy Václava Čejková.

V Základní škole ve Školní ulici v Nýrsku například ceny obědů zvýšili už v září 2011. „Ceny obědů jsme zvýšili na 23 až 30 korun podle věku dítěte. Cizí strávníci pak u nás za oběd zaplatí 54 korun. Uvaříme zhruba 400 jídel denně a strávníci si u nás mohou vybrat ze dvou jídel,“ potvrdila ředitelka Alena Linhartová. Ve zvýšené ceně obědů se podle slov ředitelky již částečně počítalo s lednovým zvýšením nákladů. Zda se bude zdražovat i nadále, nedokáže ani ona potvrdit. „Uvidíme, jak to bude vypadat během ledna a února. Pak vše vyhodnotíme a rozhodneme, zda cena zůstane, nebo se bude muset zvýšit,“ dodala ředitelka.

Zvyšují se totiž nejen ceny potravin, ze kterých se vaří, ale i ceny plynu, elektřiny, pohonných hmot, vody a podobně.

Zdražení v restauracích

Zdražovat v souvislosti s tím budou i restaurace. Ty však mají větší problémy. Ubývá zákazníků, konkurence je veliká a zvyšování cen je proto téměř nemožné. Přesto i jim rostou výrazně provozní náklady.

„Musíme se více otáčet než jindy. Úbytek hostů je znát. Lidé nemají peníze a v restauracích utrácejí méně než jindy. Proto hledáme i jiné způsoby prodeje našich obědů, a to tak, že jsme začali obědy dokonce i rozvážet, a to na zavolání,“ potvrdila majitelka restaurace U Radů v Klatovech Anna Hošková.

„Na elektřině, plynu a vodě se dá ušetřit minimálně. Už nyní se člověk snaží zbytečně netopit, svítit, často prát. Nejvíce se dá ušetřit na potravinách. Prostě si koupíte místo 20 deka salámu jen 15 deka. Nebudete kupovat dražší sýry, koupíte si ten levnější, a tak to je i s jogurty, pečivem, masem. Prostě nějak to musíme udělat, abychom přežili,“ řekla Deníku důchodkyně Karla Rozporková z Klatov.

Autor: Ludvík Pouza

4.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Do chřtánu vulkánu: geologové kopnou do sopky i příští rok

Cheb – Vyhloubit několik metrů dlouhou štolu a nechat veřejnost nahlédnout do chřtánu vulkánu. To je projekt, na kterém už několik měsíců pracuje Geofyzikální ústav Akademie věd v Praze. Geologové už dokonce část bývalé štoly z 19. století ve vyhaslé sopce Komorní hůrka vyhloubili. Nyní už je jasné, že projekt bude zdárně pokračovat i v příštím roce, kdy na něj Akademická rada Akademie věd věnuje dalších 200 tisíc korun.

Protikuřácký zákon má Kalousek za další regulaci živnostníků

Praha - Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek má dnes schválený protikuřácký zákon za další regulaci podnikání. Novinářům ve Sněmovně řekl, že za normálních okolností by pro normu hlasoval, dnes ale postupoval opačně kvůli tomu, že jde o další z regulačních opatření namířených kabinetem ČSSD, ANO a KDU-ČSL proti živnostníkům. Sněmovní klub jeho strany neměl k hlasování stanoven jednotný postup.

Trump vybral za ministra práce šéfa fastfoodového řetězce

Washington - Budoucí americký prezident Donald Trump chce do čela ministerstva práce dosadit ředitele fastfoodového řetězce Andrewa Puzdera. Trumpův štáb to ve čtvrtek oznámil v tiskové zprávě. Puzder stojí v čele společnosti CKE Restaurants Holdings, na volební kampaň newyorského miliardáře přispěl v květnu částkou 150.000 dolarů (3,8 milionu Kč).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies