Navíc odborníci upozorňují, že obuv z asijských tržnic bývá vyrobena z nekvalitního materiálu.

„I když zlatá éra nakupování na tržnicích již dávno skončila, řada Čechů si zde nadále pořizuje obuv i textil," uvedla obchodní ředitelka společnosti Moleda Jolana Němcová. „Ať už kupují levné boty na klasické tržnici, nebo v kamenném obchodě mezi haldami dalšího asijského zboží, měli by vědět, že při tomto druhu nákupů rozhodně neušetří," upozornila Němcová.

Společnost Moleda se zabývá výrobou tradiční české obuvi. Její sídlo se nachází ve Zlíně.

„Boty z tržnice mi nikdy nevydržely tak dlouho," uvedla Jana Matějková z Chebu. „Ty značkové se tak rychle neprošlapou, nerozlepí a jsou dlouho ve stejném tvaru, tím pádem nohy vyvažují a nezatěžují chodidla. Svému synovi kupuji jen značkové. A sobě též," dodala Jana Matějková.

Mezi hlavní problémy obuvi z tržnice patří používání chemikálií při jejich výrobě.

Nebezpečné chemikálie

„Chemikálie mají obuv zakonzervovat v době přepravy z Asie do Evropy. Řada těchto chemikálií je ale zdraví nebezpečná, a některé z nich je dokonce zakázáno v Evropě používat. Konzervační látky obsažené v levné obuvi mohou způsobit kožní onemocnění chodidel nebo alergické reakce," upozornila Jolana Němcová. Slabým místem levné obuvi bývá někdy její podrážka.

„Ta totiž není vyrobená z klasických nosných dílců, ale z mřížky, která často nevydrží tlak při chůzi. Propadlé boty se přitom nedají nosit, protože je to nejen nepohodlné, ale také velmi nezdravé," konstatovala Jolana Němcová.

Aby mohla být obuv z tržnice extrémně levná, jsou při její výrobě použity materiály pochybné kvality i původu.

„V asijských továrnách se na pravidla moc nedbá. Není proto výjimkou, že polstrování obuvi se velmi rychle odře.