Kuták tvrdí, že současný systém s velkou plochou orné půdy má negativní dopady na životní prostředí, stát by tak měl podpořit přetvoření části orné půdy například na mokřady.

"Co se týče orné půdy, jsme země s velmi vysokým procentem zornění, přes 70 procent naší zemědělské půdy tvoří pole. To s sebou nese velkou intenzitu zemědělství. Vytvořili jsme zemědělský systém, který je velmi náročný na dotace a má značně negativní dopady pro životní prostředí," uvedl Kuták.

Střet Bohuslava Sobotka a Miloše Zemana kvůli demisi
Bookmakeři: Sobotka prosadí Babišovo odvolání a odletí s vládou na Mars

Podle něj by se měla orná půda nejen zatravňovat a zalesňovat, ale také přetvářet na mokřady. Půjde hlavně o půdu, na níž úroda již v současné době není vysoká a která se tak na ornou nehodí. "Mělká půda, erodované půdy na strmých svazích, podmáčené půdy a tak podobně. Jsou to obecně půdy s nižší úrodností," dodal Kuták.

Stát by měl také podle Strategického rámce pokračovat s podporou převodu orné půdy do režimu ekologického zemědělství. V současnosti jsou v něm jen zhruba dvě procenta české orné půdy. Bude ale záležet i na nastartování vyššího odbytu biopotravin. Průměrný Čech si ročně nakoupí biopotraviny za méně než 200 korun, celkový podíl na spotřebě je nižší než 0,8 procenta. Nejvíce lidé kupují mléko a mléčné výrobky, hotové pokrmy, ovoce a zeleninu.

Kuták je bývalý náměstek ministra životního prostředí, který byl ve funkci za ministrů Martina Bursíka (tehdy SZ), Ladislava Mika a Jana Dusíka.

Politická reprezentace zavítala i na prohlídku další ostravské ekologické zátěže - Trojického údolí.
Ministr průmyslu obhlížel ekologické zátěže Ostravy