Loni šest krajských nemocnic hospodařilo s kumulovanou ztrátou 120 milionů korun. Letos by tato ztráta podle Němečka neměla přesáhnout sedmdesát milionů, příští rok by neměla být žádná. Jak to udělat? „Musí nastat zeštíhlení provozů a racionalizace struktury. To je nevyhnutelné,“ tvrdí Němeček.

V šesti krajských nemocnicích – v Karviné, Opavě, Frýdku-Místku, Třinci, Havířově a Krnově – je nyní přes tři tisíce lůžek. Zhruba třetina z nich je trvale neobsazena. Kvůli nim se drží personál a souvisejí s nimi další výdaje. Bude nutné počet lůžek snížit.

„Udělá se to ale tak, aby to pacienti nepocítili,“ slíbil Němeček.

Vedení nemocnic se musí také domluvit na oborech, které chtějí preferovat, a které omezí. „Není ekonomicky přijatelné, aby například urologické oddělení naplno fungovalo zároveň v krnovské a opavské nemocnici, které jsou vzdáleny od sebe dvacet kilometrů. Bude to zřejmě tak, že v jedné nemocnici zůstane zachováno komplexní oddělení a ve druhé jenom odbornost, to znamená ambulance. Podobně je to s plicním oddělením,“ vysvětlil Němeček s tím, že se ale neočekává masivní propouštění zaměstnanců.

Redukce úředníků

„Počítá se s redukcí obslužných provozů, úřednických funkcí. Částečně se to vyřeší přirozeným úbytkem. Zbytek přesunem personálu na místa, kde bude potřeba,“ předpokládá Němeček.

Špatné hospodaření bylo podle Němečka také důvod, proč krajští radní tento týden vyměnili šéfa Slezské nemocnice v Opavě. Milana Cveka vystřídal ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec.

Moravskoslezský kraj zřizuje osm nemocnic. Bílovecká nemocnice funguje jako akciová společnost, novojičínskou nemocnici, jejíž součástí je komplexní onkologické centrum, chce Moravskoslezský kraj pronajmout zdravotnickému holdingu Agel. To se ale nelíbí šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, který kvůli tomu dnes (29. 6.) přijede do Ostravy jednat se svým stranickým kolegou – hejtmanem Jaroslavem Palasem.

Čtěte také:
Kdo bude šéfovat sloučeným krajským nemocnicím?
Slučování nemocnic v Moravskoslezském kraji