Výsledky byly zasaženy odpisy hodnoty majetku v rozsahu 4,8 miliardy eur, které se týkaly především uhelných elektráren. Ty se dostaly pod tlak kvůli prudkému růstu nabídky elektřiny z obnovitelných zdrojů na domácím trhu, napsala agentura Reuters.

„V příštích letech budou naše elektrárny vydělávat dokonce ještě méně, než jsme se obávali. Museli jsme to zohlednit ve svých celoročních výsledcích," uvedl šéf RWE Peter Terium. Dodal, že firma by se letos mohla rozhodnout uzavřít další elektrárny.

Terium dnes rovněž uvedl, že RWE minulý týden uzavřela s ruským plynárenským gigantem Gazprom dohodu, díky které se do léta 2016 vyhne ztrátám spojeným s dlouhodobými kontrakty na dodávky plynu. Dodal, že tato dohoda firmě pomůže při snaze o zastavení ztrát.

RWE nyní pracuje na rozsáhlém snižování nákladů. V listopadu firma například oznámila, že během tří let hodlá zrušit 6750 pracovních míst, z toho 4750 v Německu. Společnost rovněž prodává některé své aktivity.

RWE je druhým největším energetickým koncernem v Německu. V České republice je největším hráčem na trhu s plynem. Firma v ČR zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a služby virtuálního operátora pro 1,8 milionu konečných zákazníků a zaměstnává 4300 lidí.