Na Draghiho se v posledních týdnech v Německu snáší hlasitá kritika z řad vládních konzervativců kancléřky Angely Merkelové, a to kvůli negativním důsledkům nízkých úrokových sazeb ECB. Gabriel je předsedou sociální demokracie, která je koaličním partnerem konzervativců.

„Tato hra na špatného chlapíka z ECB musí skončit," prohlásil Gabriel. „Když se do této debaty zapojíte, rychle zjistíte, že problémem není ECB a pan Draghi, ale nedostatek ochoty skoncovat se zaměřováním se výhradně na úspory," dodal.

Přísná rozpočtová politika německé vlády již delší dobu čelí kritice ze strany některých evropských partnerů. Německo by podle nich mělo využít své příznivé finanční situace k posílení státních výdajů. Také přední německé ekonomické instituty minulý týden vyzvaly vládu, aby využila rozpočtových přebytků ke snížení daně z příjmu a ke zvýšení investic do infrastruktury a vzdělávání.

Evropa se podle Gabriela nemůže spoléhat na to, že ji z krize vyvede pouhé tištění peněz. „Samotná centrální banka nemůže vyřešit krizi hospodářského růstu, nemůže nahradit nedostat agresivní investiční politiky," upozornil ministr. „Tištění peněz není udržitelnou hospodářskou politikou," dodal.

Opětné jednání ve čtvrtek

Dvě rozhodnutí ECB snížit úrokové sazby na rekordní minima a zahájit program nákupů dluhopisů byla podle Gabriela reakcí na roky úsporných opatření, která evropské vlády přijímaly po finanční krizi z let 2007 a 2008, napsala agentura Reuters.

ECB se na březnovém zasedání rozhodla podpořit hospodářský růst a inflaci v eurozóně dalším snížením úrokových sazeb, posílením programu nákupů dluhopisů a novou nabídkou levných úvěrů soukromému finančnímu sektoru. Někteří její představitelé nicméně vyjádřili obavy z negativních dopadů, jež by mohlo přinést snižování úrokových sazeb hlouběji do záporného pásma.

ECB bude o své měnové politice opět jednat ve čtvrtek. Očekává se však, že tentokrát ponechá úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba ECB se nyní nachází na rekordním minimu 0,05 procenta. Depozitní sazba je dokonce záporná, takže finanční ústavy musejí za peníze uložené u centrální banky platit.