Nové byty pak zlevní až o deset procent a rodinné domy až o pět procent. Tvrdí to alespoň realitní síť Century 21. Ostatní experti přitom zaznamenávají konec cenových propadů a předpovídají, že spíš podraží.

„Dobrá nálada z dubna a května, kdy se nemovitostní obchody zase začaly více hýbat, je pryč. Poptávka ze strany kupujících je nízká,“ uvedl Petr Kouba, výkonný ředitel sítě Century 21. Pokud by skutečně došlo k dalšímu poklesu, jak realitní síť předpokládá, u panelových domů by se dalo hovořit rovnou o cenovém pádu. Od začátku krize se jejich hodnota snížila zhruba o pětinu a teď by se měla situace opakovat.

Ceny novostaveb podle atraktivity

To znamená, že byty v panelových domech by se ocitly na dvou třetinách ceny, za kterou se prodávaly v roce 2008. Podle Century 21 se pokles cen nevyhne ani novému bydlení, které by mohlo zlevnit o pět až deset procent, a to jednoduše podle toho, o jak atraktivní nemovitosti se jedná.

Jenomže odhady Century 21 se diametrálně liší od prognóz, které dávají další experti na realitní trh. Například podle údajů realitních serverů realitycechy.cz a realitymorava.cz se dva roky trvající cenové ztráty poprvé zastavily. Některé byty dokonce mírně podražily. „Aktuální vývoj navíc nasvědčuje dalšímu navýšení cen bytů,“ komentoval situaci Michal Pich, jednatel společnosti Euro Net Media, která oba servery provozuje. Cenový růst se podle něho týká hlavně bytů typu 1 + 1, jejichž cena meziměsíčně vzrostla o téměř jedno procento.

#nahled|https://g.denik.cz/1/21/info_bydleni_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/1/21/info_bydleni.jpg|Bydlení v Česku#

Makléř Jaroslav Jírek:
Nájemné skokově nahoru nepůjde, ale nepočítejte ani se zlevněním

Pokud jste se nastěhovali do bytu s výhodným tržním nájemným, s největší pravděpodobností se nemusíte bát, že vám jej domácí v blízké době zvedne. Nabídek je zatím dost a s odeznívající krizí si za činži připlatí jen ti, kteří bydlí ve skutečně atraktivních částech města. V rozhovoru pro Deník to uvedl realitní makléř společnosti RE/MAX Alfa Jaroslav Jírek.

Jak se hýbaly ceny nájmů v bytech a domech? Podle našich informací došlo paradoxně k jejich snížení, hlavně v Praze?
Ceny nájmů klesly a některé nemovitosti se v dnešní době velmi těžko pronajímají. Jedná se zejména o luxusnější nemovitosti s vyšším nájmem. U běžných nemovitostí, bytů 3+1 a menších, nebyl propad nikterak dramatický, ale u velkých nemovitostí došlo k výraznému cenovému propadu. Je to i tím, že výrazně ubylo zahraničních nájemců, zejména zaměstnanců nadnárodních korporací.

Dal se přece očekávat opačný vývoj, když oddalovali nákup vlastního bydlení…
Hodně expertů předpokládalo opačný vývoj z důvodu poklesu počtu hypoték a obecně neochoty potenciálních kupců si brát dlouholeté úvěry na bydlení. A právě z důvodu obtížnosti nemovitost v době krize prodat za předpokládanou kupní cenu se majitelé nemovitostí nakonec rozhodli nabídnout nemovitost k pronájmu místo uvažovaného prodeje. Také lze v době recese vyvodit, že se velký počet potenciálních kupců po určitý čas uskrovní a zůstanou bydlet, například mladé páry, u rodičů.

Krize snad pomalu končí, jaký předpokládáte v této oblasti další vývoj?
Situace bude bez výraznějších výkyvů. Ceny pronájmů dolů nepůjdou, protože už teď je řada bytů nabízených k pronájmu dlouhodobě neobsazených. Se zvyšováním hospodářského růstu a koupěschopnosti obyvatel bude docházet časem ke zvyšování cen nájmů, ale pouze v atraktivnějších lokalitách s dobrou dopravní obslužností a občanskou vybaveností. Ceny nepůjdou nahoru skokově, protože nabídek pronájmů je na trhu umístěno dostatečné množství.

Jaký vliv bude mít na výši nájemného konec regulace, byť zatím není jasné, jak se bude nájemné po jeho skončení vypočítávat? Mohlo by v některých lokalitách dojít díky tržnímu nájmu ke snížení nájemného?
Nepředpokládám, že dojde ke snížení tržního nájemného. Konec regulace se plynule srovná v cenových hladinách s tržními nájmy, které tak jako tak klesly. Bude docházet k diferenciaci cen pronájmů podle lokality, budou lokality dobré a ty horší.

Někteří analytici spekulují, že by se měl změnit trend vývoje cen bytů, a to od stagnace k mírnému růstu. Jejich odhady hovoří o podzimu.
Ano, registrujeme zvyšování aktivity trhu realit. Nálada trhu se odráží od zpráv o vývoji ekonomiky a vlivu médií. Pokud dojde k obecnému přesvědčení, že krize pomalu končí, zvyšuje se nabídka pracovních míst, lidé dostanou větší odvahu realizovat své plány koupit si svou nemovitost. Podzim vypadá z dnešního pohledu velmi reálně.

Máte své vlastní odhady cenového vývoje?
Cenový vývoj se velmi špatně odhaduje, protože i přední ekonomičtí experti se rozcházejí v prognózách, zda jsme opravdu dosáhli dna stávající krize nebo se krize ještě dále prohloubí a bude si hledat nové dno. Očekáváme, že ceny nemovitostí mohou pomalu začít růst. Banky se stále potýkají se značným množstvím nesplacených hypoték a je zřejmě jen otázkou času, kdy tyto nemovitosti pustí na realitní trh. Ceny starších cihlových bytů v atraktivních lokalitách mohou růst stabilněji než ceny novostaveb a bytů v panelových domech. (vj)

Čtěte také: Trh s byty už rok mírně stagnuje