VYBERTE SI REGION

Netradiční chuť. V Česku se znovu začne vyrábět biovíno

Praha - Je to určitě dobrá zpráva pro všechny milovníky tekuté révy. Po tříleté odmlce, kdy se tuzemští vinaři nemohli s Evropskou unií dohodnout na přesných pravidlech, se do České republiky opět vrací výroba biovína.

19.3.2012 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Jiří Kosík

EU totiž podle informací Deníku schválila příslušné nařízení, které tuzemským vinařům výrobu toho nápoje a jeho označení grafickým logem opět povoluje. Samozřejmě za dodržení přísných ekologických pravidel. Nařízení začne platit od 1. srpna 2012. 

„Nyní jsou pravidla určená a letošní sklizeň již označená bude, pokud splní požadavky,“ potvrdil Deníku vedoucí oddělení pro víno ministerstva zemědělství Antonín Králíček. Někteří vinaři sice v uplynulých třech letech biovína vyráběli, měli však zakázáno je oficiálně uvádět na trh. Na regálech obchodů tak zákazníci nacházeli ročníky vín 2009 a starší.

Bez postřiku

Takzvané biovíno se od toho klasického liší především tím, že se v celém procesu, tedy od vypěstování hroznů až k lahvování, nesmí používat přesně vyjmenované chemické látky.

Především se je zakázáno používat některé postřiky vinohradů a po vylisování moštu se biovíno smí daleko méně sířit (musí mít minimálně o 30 miligramů oxidu siřičitého na litr méně). To je mimo jiné důležité i jako „prevence“ bolesti hlavy po nadměrné konzumaci.

Pokud je totiž jakékoliv víno špatně nebo nadměrně zasířeno, riziko kocoviny tím úměrně stoupá. U biovína je dále například zakázáno ho při tepelné pasterizaci ohřívat na více než 70 °C a celkově se nesmí používat různé metody dochucování.

Ve výsledku by konzument měl dostat víno bohatší na některé chutě a vůně, které v klasickém vínu nemusejí až tak vystoupit do popředí. Vyšší náklady na výrobu se nicméně odráží i v ceně, ta je až o třetinu vyšší než u vín vyráběných klasickou metodou.

Co by konzumenta také nemělo překvapit, jsou některé názvy odrůd, ze kterých se u nás bílá i červená biovína vyrábějí.

„Pěstování biovína je ale u nás jednoznačný trend, počet takto hospodařících vinařů a vinohradníků stoupá,“ říká tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

To potvrzují i oficiální čísla. Ve vinařských oblastech Čechy a Morava je celkem osázeno přes 18 tisíc hektarů vinic, z toho 649 hektarů je dotováno v režimu ekologického zemědělství. Jedná se ale o číslo za rok 2010, loňský rok ministerstvo teprve zveřejní.

Čtěte také: V Novosedlech na Břeclavsku vzniká unikátní slámové biovíno

Autor: Jan Klička

19.3.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
41

Senát schválil zákaz kouření v restauracích. Zbývá podpis prezidenta

Ilustrační foto.

Šok. Brazilská policie našla spálené tělo zpěvačky hitu Lambada

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Miliardové dostihy. Real už není nejbohatším klubem. Kdo ho zastínil?

Vlastní nejlepšího fotbalistu světa Cristiana Ronalda, vyhrál milionářskou Ligu mistrů, přesto byl Real Madrid sesazen z trůnu. Alespoň co se týče příjmů. Nejbohatším fotbalovým klubem se stal za minulou sezonu podle žebříku společnosti Deloitte Manchester United.

AKTUALIZOVÁNO

V zasypaném hotelu našli italští záchranáři už čtyři mrtvé

Už čtyři mrtvé nalezli dnes záchranáři v italském hotelu Rigopiano na úpatí pohoří Gran Sasso, který zasypala lavina stržená středečním zemětřesením. Tři těla se podařilo vyprostit, čtvrté zůstává v troskách, informovala s odvoláním na policii agentura ANSA. Zkázu přežili nejméně dva lidé.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies