"Navzdory očekávanému přítoku absolventů vysokých škol zůstala míra evidované nezaměstnanosti nezměněná," řekl šéf ústředí práce Marián Valentovič.

Počet registrovaných nezaměstnaných na Slovensku byl v červnu 256 615 osob

V meziročním srovnání to znamená pokles o zhruba 54.800 nezaměstnaných.

Polovinu z celkového počtu nezaměstnaných na Slovensku tvoří lidé, kteří jsou bez práce déle než rok.

Ministr sociálních věcí Ján Richter řekl, že letos se podobně jako loni zaevidovala na úřadech práce čtvrtina absolventů vysokých škol. Podle Richtera si v minulém roce výrazná většina zmiňovaných absolventů práci nakonec našla a podobný vývoj ministr očekává i letos.

"Lze předpokládat, že skupina absolventů si chce prodloužit prázdniny, ale i ti mají předpoklady najít zaměstnání," uvedl ministr.

Za nezaměstnaného v evidenci platí povinné zdravotní odvody stát

V případě evidence na úřadě práce nezaměstnaný na Slovensku nemusí platit povinné zdravotní odvody ve výši zhruba 60 eur měsíčně.

Ačkoliv situace na slovenském trhu práce se v posledním období zlepšovala, nezaměstnanost v zemi je dlouhodobě vyšší než průměr v celé EU, kde míra nezaměstnanosti ještě v květnu klesla na 8,6 %. Podle Richtera ambicí je dosáhnout pokles míry nezaměstnanosti na Slovensku na úroveň léta roku 2008, kdy byla nezaměstnanost v zemi na historickém minimu 7,36 %.

Situace na slovenském trhu práce se podle odborníků v uplynulých letech zlepšila díky zrychlování tempa ekonomického růstu, státním dotačním programům na podporu zaměstnávání vybraných skupin obyvatelstva a také po změně metodiky vykazování nezaměstnanosti.