„V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost stagnovat, nebo, s postupným utlumováním sezónních prací a ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou, mírně vzrůst. V meziročním srovnání by měla zůstat na nízkých hodnotách," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

„Český trh práce je na dosah své kapacitě. Nejsme daleko od tzv. přirozené míry nezaměstnanosti. Další pokles pod její úroveň znamená, že čím dál víc podniků a oborů bude cítit nedostatek zaměstnanců a tlak na růst mezd," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Mnohé firmy už nyní podle ní hovoří o nedostatku pracovníků v některých profesích. Jde hlavně o technické obory, například slévárenství či kovovýrobu.

Současný vývoj výrazně prohlubuje disproporci na trhu práce mezi nabídkou a poptávkou firem a nedostatek technicky vzdělaných pracovníků, dodal mluvčí Svazu průmyslu Milan Mostýn. Enormní zájem je o nástrojáře, řidiče, svářeče a slévače. Řada firem upozorňuje na to, že pokračující nedostatek pracovník může ohrozit jejich zakázky. Podle zjištění svazu až dvou třetinám firem chybí technicky vzdělaní vysokoškoláci, polovina firem má nedostatek středoškoláků s maturitou a zhruba 30 procent firem poptává.

Volných míst mírně ubylo

Nezaměstnaných bylo v říjnu o 11.460 méně než v září. Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v říjnu 413.314 lidí, kteří byli schopni okamžitě nastoupit do práce. Volných pracovních míst meziměsíčně mírně ubylo, zaměstnavatelé jich nabízeli 107.324. Na jedno volné pracovní místo připadají čtyři uchazeči. Nejvíce lidí, víc než 15, se uchází o jedno místo na Ústecku. Následují okresy Bruntál, Karviná a Most.

Největší změnou podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška je zastavení růstu volných pracovních míst, a to poprvé od ledna 2014. „Je sice pravdou, že počet volných pracovních míst zůstává velmi vysoko. V zastavení jeho růstu se ovšem může odrážet vznikající nejistota podniků ohledně střednědobé budoucnosti," uvedl. Do konce letošního roku by podle Sobíška podíl nezaměstnaných měl stoupnout na 6,3 procenta.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 73 okresů, naopak nárůst hlásí čtyři regiony. Největší nezaměstnanost mezi okresy byla na konci října opět na Mostecku, 11,3 procenta, následují Karvinsko a Ústecko. Nejnižší míru nezaměstnanosti měla opět Praha – východ s 2,6 procenta.

Nejvyšší nezaměstnanost je v Ústeckém kraji

Mezi kraji mají nejnižší míru nezaměstnanosti Plzeňský kraj, Jihočeský kraj a Praha, a to shodně 4,3 procenta. Nejhůře je na tom Ústecký kraj, kde podíl nezaměstnaných činil 8,9 procenta.

V evidenci Úřadu práce byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Podle věku převažovali nezaměstnaní nad 50 let, kteří tvořili 30,6 procenta z celkového počtu uchazečů.

V mezinárodním srovnání se Česko podle Úřadu práce drží dlouhodobě pod evropským průměrem nezaměstnanosti, který je 9,1 procenta. Podle posledních sezónně očištěných údajů evropského statistického úřadu za září mělo Česko míru nezaměstnanosti 4,8 procenta, druhou nejnižší po Německu.