„Pravidelně se opakující růst míry nezaměstnanosti v zimních měsících bude letos poměrně utlumený, k čemuž zatím dopomáhá i poměrně teplé počasí, a míra nezaměstnanosti se nad šest procent vyhoupne až v prosinci," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. V evropském srovnání zůstává česká nezaměstnanost druhá nejnižší v rámci celé EU, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek.

V listopadu podle pracovního úřadu končily sezonní práce ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, těžbě či turismu, což je pro toto roční období charakteristické. Navíc s příchodem zimy klesá zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce. „Přesto jsme ale zaznamenali méně uchazečů, kteří se hlásili do evidence, než ve stejném období v předchozích letech," sdělila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Ekonomika je podle ní v dobré kondici.

„V nadcházejících měsících nezaměstnanost pravděpodobně, s postupným utlumováním sezónních prací a ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou, poroste. V meziročním srovnání by ale měla zůstat na nízkých hodnotách," doplnila Sadílková.

Nicméně za celý letošní rok by měla míra nezaměstnanosti podle hlavního ekonom ING Jakuba Seidlera dosáhnout 6,5 procenta, což bude nejnižší hodnota od roku 2009.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že začíná docházet k situaci, kdy se v některých oborech jen obtížně hledají vhodní uchazeči. „Nesoulad mezi volnými pracovními pozicemi a vhodnými uchazeči se tak prohlubuje. Tato skutečnost dává slušný předpoklad k tomu, aby se v nadcházejících čtvrtletích dále zrychlil růst mezd," uvedl.

Počet volných míst ve srovnání s říjnem klesl o 2275 na 105.049. „Firmy po letním výpadku většinou už doplnily stavy, a pokud chystají v personální oblasti změny, čekají už tradičně na začátek nového roku," uvedla ředitelka úřadu. Proti loňsku je ale počet míst naopak vyšší, a to o 45.652. „Stále se pohybujeme na úrovni z konce roku 2008," oznámila Sadílková.

Poptávka je po technických profesích

Zaměstnavatelé měli v listopadu podle úřadu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče, strážné, slévače nebo svářeče. Tradičně velká je poptávka po technických profesích napříč všemi obory, kde se firmy nejčastěji potýkají s problémy při hledání kvalifikovaných pracovníků.

Z jednotlivých krajů si nadále drží nejnižší podíl nezaměstnaných Praha se 4,2 procenta. Těsně za hlavním městem v listopadu skončil Plzeňský kraj se 4,3 procenta. Naopak nejvyšší zůstává nezaměstnanost i přes meziměsíční pokles v Ústeckém kraji, kde činí 8,8 procenta. Z okresů zaznamenal úřad nejnižší nezaměstnanost v Praze-východ se 2,5 procenta a nejvyšší na Mostecku s 11,2 procenta. Nezaměstnanost meziměsíčně klesla u 31 okresů a stoupla u 46.

Na jedno volné pracovní místo připadá nyní v Česku v průměru 4,1 uchazeče. Nejvyšší nápor je na Ústecku, kde je na jedno místo 18,1 lidí, a naopak nejnižší v Praze-východ s 1,5 uchazeče na místo.