Podle aktuální zprávy organizace se počet lidí bez práce během necelých dvou let zvýší o 9 procent na zhruba 34,8 milionů. Loni bylo téměř o čtyři miliony nezaměstnaných mé­ně.

OECD předpokládá, že míra zaměstnanosti by v příštím roce neměla klesnout pod šest procent. Přesto je to ve srovnání s lety 1995 až 2005 o poznání méně, kdy si udržovala tempo růstu ve výši 6,6 procenta.

Hlavní změny v Evropě

Nejvíce nezaměstnaných přibude zřejmě ve Španělsku. Země nedávno prodělala dlouhodobý „boom“ ve stavebnictví, což výrazně oslabilo trh – firmy mají méně zakázek a propouští stále více pracovníků. Ekonomiku stlačují dolů i ceny nemovitostí, které se během jednoho roku výrazně propadly. Španělsko je na stavebnictví navíc velmi závislé, tvrdí odborníci, které oslovil list Financial Times. Nezaměstnanost tam příští rok může vzrůst až na jedenáct procent. Organizace přitom předpovídala, že nezaměstnanost ve Španělsku by se měla letos přiblížit necelým deseti procentům. Podobný osud čeká s 5,7procentním tempem růstu v příštím roce také Island, nebo Irsko, kde se nezaměstnanost vyšvihne na 6,5 procenta.

Na zcela odlišný vývoj se mohou podle OECD připravit středoevropské státy. V Česku by měl počet lidí bez práce stále klesat, organizace odhaduje, že míra nezaměstnanosti se dostane až na 4,4 procenta.

„Tento odhad vypadá jako nadnesený, česká ekonomika se již delší dobu drží na vrcholu a jedinou cestou je stagnace nebo mírné zpomalení do okolí 5procentího růstu HDP za rok,“ tvrdí hlavní analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Blýsknout by se mělo i Slovensko – nezaměstnanost tam má klesnout na 9,6 procenta. Nejméně o dvě a půl procenta (z 9,6 na 6,9) se podle prognózy OECD zlepší Polsko. Naopak bez práce bude více lidí v Maďarsku. Rakousko a Německo čeká podobný vývoj jako v loňském roce.

Pokles nastane i v USA

Výrazný propad zaměstnanosti bude i USA – největší ekonomice světa. Celkový počet nezaměstnaných tam příští rok v důsledku finančně úvěrová krize a rostoucích cen ropy vzroste přibližně na 9,5 milionů lidí. OECD uvádí, že průměrná míra nezaměstnanost v zemi přesáhne šest procent.

Jenom v červnu přišlo podle čerstvých zpráv agentury Bloomerg o práci v soukromém sektoru téměř osmdesát tisíc lidí. Experti přitom odhadovali, že jejich počet nepřekročí dvacet tisíc. Propouští především firmy, které jsou závislé na vývoji cen ropy nebo potravin. Mezi ně patří například čtvrtá největší letecká společnost v USA Continental Airlines, která minulý měsíc v důsledku drahých paliv a nižšímu počtu letů propustila na tři tisíce lidí. Do potíží se dostal i kavárenský řetězec Starbucks, jehož vedení hodlá během tohoto roku zavřít šest set kaváren a snížit počet zaměstnanců až o sedm procent.