„Nejvíce lidem vadí nezaměstnanost, kriminalita a nedostatečná infrastruktura. Jinak jsou ale lidé spokojeni. Jsou si vědomi, že žijí v poměrně stabilním regionu, kde nehrozí žádné opravdu velké živelní katastrofy ani jiná velká nebezpečí," potvrzuje Petr Lutonský z projektu Místo pro život, který mapuje kvalitu života českých obyvatel.

Ekonomické ukazatele ovšem naznačují něco jiného. V žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského International Institute for Management Development jsme se z loňského 33. místa o dvě příčky propadli. Schopnost konkurovat ostatním zemím přitom klesá už čtyři roky.

„Konkurenceschopnost je nejenom pro českou ekonomiku, ale i pro českou společnost zcela klíčová. Když ekonomika neporoste, nebudou vznikat pracovní místa, bude vysoká nezaměstnanost a neporostou mzdy," komentuje výsledek ekonom Patria Finance David Marek. Právě výše příjmů může za to, že jsme se v žebříčku Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která hodnotila nejlepší místa pro život, umístili až na 22. místě. Roční příjem běžné české domácnosti činí 17 tisíc dolarů (340 tisíc Kč), zatímco průměr zemí OECD je 23 tisíc dolarů.

Levný Big Mac

Podnikání brzdí administrativa a s ní spojená korupce. Se žádostí o úplatek se v běžném životě setkala necelá pětina Čechů. „Je to sice dvakrát více než v Rakousku, pořád to ale není situace, kdy by stát byl korupcí promořen. Vysoká míra korupce je spojena 
s veřejnými zakázkami nebo se zneužíváním veřejných prostředků," uvádí Radim Bureš z Transparency International. I to ale vnímání komfortu života výrazně snižuje. „Občané vidí, že řada veřejných služeb je podfinancována. Třeba silnice nebo nemocnice," dodává.

Korunu zhodnotil i časopis The Economist pomocí tzv. Big Mac indexu. Podle teorie parity kupní síly by měl burger všude stát stejně, u nás je ale v současnosti zhruba 
o 10 korun levnější než v USA. Koruna je tedy vůči dolaru podhodnocena. Podle kritiků je ovšem logické, že ceny hamburgerů jsou levnější v chudších zemích. Naše měna je tedy tam, kde by měla být.

A dobrá zpráva na konec. Přestože je česká ekonomika v recesi a korupce nám komplikuje život, žijeme v mírumilovné zemi, kde nehrozí teroristické útoky.

Jak je na tom Česko?

KATEŘINA CIBOROVÁ