Nokia bývala největším výrobcem mobilních telefonů na světě, ale promeškala nástup chytrých telefonů, u kterých ji zastínily firmy Apple a Samsung. Výrobu mobilních telefonů pak Nokia v roce 2014 prodala Microsoftu. Ponechala si však patenty a začala se připravovat na návrat prostřednictvím licence své značky, i když kvůli dřívější dohodě s Microsoftem musela čekat.

Microsoft dnes oznámil, že prodá svůj základní majetek výroby telefonů firmám FIH Mobile, dceřiné společnosti Foxconnu, a finské HMD za 350 milionů USD (8,4 miliardy Kč). V rámci dohody HMD získá práva na používání značky Nokia pro telefony.

Nokia, jejíž podíl na světovém trhu s mobilními telefony dosáhl vrcholu v roce 2008, kdy činil asi 40 procent, je stále pojmem. Telefony Nokia dál patří k nejoblíbenějším na trhu a firma dnes uvedla, že to platí hlavně o rozvíjejících se trzích.

„Oblasti, o kterých si myslíme, že je tam naše značka nejsilnější, jsou Asie, Jižní Amerika a části Evropy. Čína bude jasně jeden z cílových trhů," prohlásil dnes generální ředitel divize Nokia Technologies Ramzi Haidamus.

Výrobu telefonů Nokia bude obstarávat tchajwanská společnost Foxconn, HMD se v rámci spolupráce zaměří na design a tvorbu značky. Na podporu značky plánuje v příštích třech letech investovat přes 500 milionů USD (12 miliard Kč).

Nokia bude podle dohody z prodeje telefonů dostávat licenční poplatky, které budou zahrnovat jak práva na značku, tak práva na duševní vlastnictví. Nokia nebude do výroby nic investovat a ani nebude mít podíl v HMD, pouze jedno křeslo ve správní radě. Bude také dohlížet na to, aby nové přístroje splňovaly očekávaní spotřebitelů v oblasti kvality, designu či inovace. Nové telefony a tablety vyráběné HMD budou mít operační systém Android.