Aktualizace umožní uživatelům pořídit si na svém mobilním zařízení trojrozměrnou fotografii tak, že bude skenovat objekt, kolem kterého uživatel půjde. Nabídne také 3D grafiku v oblíbeném softwaru PowerPoint a představí novou aplikaci Paint 3D, díky které budou moci uživatelé upravovat fotografie a kresby ve třech rozměrech.

"3D tvorba je obtížná věc pro zjednodušení, ale snaha Microsoftu je to nejlepší úsilí, jaké jsem doposud viděl," řekl Patrick Moorhead z analytické společnosti Moor Insights & Strategy.

Výkonný viceprezident Microsoftu pro Windows a přístroje Terry Myerson uvedl, že aktualizace je určena pro hráče, kteří se stále více zajímají o rozšířenou a virtuální realitu.

"Vytváříme Windows pro každého z nás a (umožňujeme) lidem zažít výpočetní techniku novými způsoby," prohlásil generální ředitel Satya Nadella.

Nový stolní počítač Surface Studio

Microsoft také představil nový stolní počítač Surface Studio, který díky své dotykové obrazovce je určený hlavně pro návrháře. Jeho cena bude od 2999 USD (74.300 Kč). Firma rovněž plánuje představit nový laptop Surface Book, jehož životnost baterie bude 16 hodin, tedy o 30 procent delší než doposud.

Nové produkty přicházejí ve chvíli, kdy se Windows a počítačové aktivity Microsoftu potýkají s problémy. Příjmy divize se v minulém čtvrtletí snížily o 1,8 procenta na 9,29 miliardy USD. Ve čtvrtém čtvrtletí mají podle odhadů firmy činit 11,6 miliardy USD, tedy méně než loni, kdy činily 12,7 miliardy USD.

Microsoft stále více sází na své aktivity v oblasti cloudových služeb. Cena akcií Microsoftu se od srpna 2013 více než zdvojnásobila a Nadellovi se podařilo obnovit důvěru investorů tím, že se firma zaměřila spíše na cloudové služby a mobily než na osobní počítače.