Mobilní aplikace navazuje na webové stránky www.ceskebiopotraviny.cz obsahující kontakty na zhruba čtyři stovky drobných zemědělců.

„Díky naší mobilní aplikaci adresáře farmářů a novému spotřebitelskému webu může být pro každého zase o kousek snazší žít zdravěji a šetrněji k přírodě. Svého nejbližšího místního farmáře si od nynějška můžete najít kdykoli a kdekoli," řekla Klára Havlová z Hnutí Duha.

Aplikaci zájemci naleznou na adrese:https://play.google.com/…apps/details?… Po vyhledání aktuální polohy uživatele se na mapě zobrazí všichni nejbližší prodejci nebo jen ti, kteří nabízejí, co právě spotřebitel hledá, uvedla Duha.

Adresář nenabízí kontakty pouze na biofarmy. Jsou v něm také statky nehospodařící v systému ekologického zemědělství. Jedná se však o menší farmáře, kteří hospodaří odpovědně k přírodě a nabízejí své produkty jak přímo ze dvora, tak pravidelně ve městě na trzích či prostřednictvím takzvaných bedýnkových systémů.

Jak nakupovat místní potraviny a celkově „ozelenit" svůj životní styl zjistí spotřebitelé také na nověm webu hnutí www.spotrebitel.hnutiduha.cz. Nový web podle Havlové nabízí informace o tom, jak celkově zlepšit svůj životní styl tak, aby byl šetrnější k přírodě i peněžence. „Žít zdravě a odpovědně je totiž mnohem snazší, než si většinou lidé myslí. Šetří to zdraví, nervy, peníze – a samozřejmě i přírodu," podotkla.

Odborníci se shodují, že mezi hlavní důvody pro preferenci lokálních potravin patří jejich větší čerstvost oproti produktům dováženým z daleka. Například ovoce nebo zelenina se kvůli následné přepravě sklízejí v nezralém stavu a chemicky se ošetřují. Z chuťového i zdravotního hlediska proto podle expertů za místními výpěstky zaostávají.

Nákupem regionálních potravin podpoří lidé potravináře a zemědělce ze svého okolí, což může pozitivně ovlivňovat zaměstnanost v kraji. Nezanedbatelné je i ekologické hledisko, protože doprava zboží na velké vzdálenosti zatěžuje životní prostředí.