Než si vůz vůbec pořídíte, dobře si rozmyslete, zda ho skutečně potřebujete. Automobil je věc, která ztrácí na hodnotě rychlostí závodního chrta. Navíc nejde o jednorázový náklad. Je třeba počítat s dalšími platbami za palivo, servis u automechanika, povinné ručení či případné havarijní pojištění. Jeho pořízení se tak může stát noční můrou rodinného či podnikatelského rozpočtu. Proto je třeba velmi bedlivě přemýšlet, zda vlastní vůz skutečně to pravé.

Srovnejte si bezplatně ceny povinného ručení na trhu

Pokud jste dospěli k závěru, že vůz potřebujete, můžete začít řešit jeho financování. Zásadní otázka zní: za své nebo za cizí? Pořízení za vlastní peníze má hlavní výhodu v ceně bez navýšení o úrok a okamžité vlastnictví vozu. Nevýhodou je především velký finanční výdaj a určité starosti spojené s vlastnictvím auta.

Pokud není reálné nebo vhodné kupovat vůz za hotové, přesouváte se do rozhodování o úvěrových produktech. O kterých se vyplatí uvažovat?

Finanční versus operativní leasing

Finanční leasing byl hitem minulých let. Znamená složení akontace a zbytek ceny včetně navýšení (úroku) je rozpočítán do splátky. Po dobu leasingu patří auto leasingové společnosti a kupující je v roli nájemce. Výměnou za jednodušší vyřízení má povinnost se o auto řádně starat. Problém nastává v situacích, kdy dojde k havárii, krádeži vozu nebo žádosti o předčasné splacení. Finanční leasing může být vzhledem k daňovým výhodám zajímavý především pro podnikatele.

„Určitou novinkou je u nás operativní leasing, který se rozšířil v posledních třech letech. Zájemce o automobil zůstává v roli nájemce. Po skončení nájmu ale vůz nepřechází do osobního vlastnictví, ale zůstává leasingové společnosti. Odpadají tak veškeré starosti s vlastnictvím vozu, zůstává pouze povinnost se o vůz řádně starat a platit nájem," přibližuje další variantu Václav Valášek, finanční poradce Partners.

Spotřebitelský úvěr pro majitele vozu

Stálicí na poli financování vozů je spotřebitelský úvěr. Stejně jako u operativního leasingu odpadá nutnost akontace, ovšem auto ihned přechází do vlastnictví kupujícího. To má své výhody především tehdy, potřebuje-li vůz upravovat podle svého, nebo s ním chcete volně nakládat. Úvěr lze předčasně splatit jednodušeji než leasing.

„U všech uvedených typů financování vám prodejce může nabídnout povinné ručení a havarijní pojištění v rámci splátky. To stojí za zvážení především u mladých řidičů, kteří ještě nemají vytvořenou dostatečnou řidičskou historii," radí Václav Valášek.

Drahé vozy: Vůz zastaví nemovitost

Samostatnou kategorií, o které se příliš neví, je možnost takzvané americké hypotéky. Výměnou za zástavu nemovitosti dosáhnete na velmi nízký úrok a možnost splácení rozložit do mnoha let, tedy velmi nízké splátky. „To lze doporučit pouze v případě, kdy z dobrých důvodů potřebujete velmi drahý vůz, například velké auto na podnikání. Přece jen není životním vítězstvím přijít kvůli autu o střechu nad hlavou," uzavírá Václav Valášek.