„Pivo se vyznačuje výraznou hořkostí. Unikátní kombinace sladů a vyšší dávka chmele mu dodala nezaměnitelnou plnou chuť a jantarovou barvu. Sezonní várka se bude čepovat ve stovkách hospod po celé Moravě a k dispozici bude také v lahvích v obchodech," uvedl manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák s tím, že novinka navazuje na úspěšný ležák Extra Hořký, který pivovar uvařil v limitované edici už dvakrát. 

Na svátky připraví medové pivo

Hukvaldy - Minipivovar v hukvaldské části Dolní Sklenov připravuje na vánoční svátky dárek pro pivaře. Navaří speciální medové pivo.

„Pivaři se mohou těšit na předvánoční speciál s názvem Černobílý med. Je to dvanáctka, která se určitě stane hitem. Moc nám chutná. Smíchali jsme černé pivo se světlým. Potom jsme do něj přidali klasický med. Pokud se jej napijete, objeví se nejdříve chuť medu, poté až piva. Je to chuťový zážitek. Uvařili jsme tisíc piv," pochlubil se majitel hospody i minipivovaru v Dolním Sklenově Vít Lanča s tím, že na čepu bude už od 15. prosince.

Jak dále dodal, další „dárek" dostanou pivaři přímo na Štědrý den. Prodávat totiž budou medovou třináctku. „Tohoto druhu jsme uvařili pět set piv," upřesnil majitel Vít Lanča. Zdejší minipivovar byl založen v roce 2003. Jedná se o malý rodinný pivovar s ročním výstavem přibližně tři sta až pětset hektolitrů kvasnicového piva, které se vyrábí jednormutovou technologií za použití výhradně českých surovin.

Není nijak upravováno, obsahuje tedy veškeré významné prvky, včetně vitaminu B, které jsou ve velkých průmyslových provozech odstraněny filtrací a pasterizací. Pivo má jemný zákal aspecifickou chuť. Pivovar se nachází v prostorách pohostinství, kde je téměř celá produkce spotřebována. Výroba navazuje na dlouhodobou tradici bývalého hukvaldského pivovaru, který vznikl v roce 1597. Do roku 1972, kdy byl pivovar uzavřen, se zde vařilo třináctistupňové pivo Ondráš. Původní záměr byl převzít název piva, značku Ondráš ale mají zaregistrovanou pražské pivovary.