Česko se ve středu 1. března vydá na cestu k novému televiznímu vysílání. Stávající systém DVB-T v příštích třech letech nahradí systém DVB-T2 a odhadem 2,5 milionu domácností si kvůli tomu bude muset pořídit novou televizi nebo aspoň set-top box (krabičku, která převádí starý signál na nový).

Ve středu dopoledne České radiokomunikace (ČRa) poprvé otočí pomyslným knoflíkem a na vysílači Praha–Žižkov naostro spustí nové vysílání. To poběží minimálně tři roky souběžně se stávajícím systémem. Pro diváka se nic zásadního nemění, novinku pozná leda podle toho, že se mu může zdvojit nabídka programů v menu jeho televizoru. Po žižkovském vysílači se přidá vysílač Cukrák (střední a část jižních Čech) a posléze další stožáry – celkem je v Česku 27 vysílačů. Vláda už loni rozhodla, že starý TV signál bude v Česku vypnut nejpozději v únoru 2021.

Přečtěte si: Podíl pozemního příjmu TV signálu stoupl na skoro 60 procent

Lidé tak mají minimálně tři roky na výměnu televizorů. „Do té doby nikdo nemusí nic řešit a obměnu televizního vysílače mohou lidé vyřešit přirozenou cestou, až mu stávající televize či set-top box „odejdou"," popsal už dříve pro Deník Marcel Procházka, ředitel ČRa pro regulaci. Ročně Češi koupí 700 tisíc nových televizorů. Obměnu tak lze zvládnout bez stresu. Pokud ale lidé pořizují televizor už nyní, měli by si ověřit, že bude po roce 2020 funkční. Tedy, že umí rozkódovat obraz pomocí tzv. kodeku HEVC (H.265). Radiokomunikace v součinnosti s ministerstvem průmyslu už nyní testují vybrané televizory a ty, které vyhovují provozu po roce 2020, označují kulatým zlatým logem „DVB-T2 Ověřeno". To, zda televizor bude fungovat v novém vysílání, lze ověřit i na internetu na webové stránce dvbt2overeno.cz.

Dotazy, zda bude televize fungovat i po roce 2020, přitom padají při drtivé většině nákupů. „Takový dotaz položí přibližně osm z deseti nakupujících," potvrzuje Jan Jukl z řetězce Expert Elektro. Radiokomunikace zatím daly „ověřovací razítko" přibližně 500 modelů televizorů v ČR.

Přechod na nové vysílání je vynuceným krokem, protože radiokomunikační firmy v Evropě musely třetinu místa „ve vzduchu" předat mobilním operátorům. Ti uvolněnou kapacitu použijí na rychlý mobilní internet.

Nové vysílání přinese vyšší kvalitu obrazu i vznik dalších televizních kanálů, pro které teď není kapacita. Jen loni ČRa musely odmítnout čtyři žádosti televizních společností o nový kanál. 

Čtěte také: Málem zemřel a stále není z nejhoršího venku