Hoteliéři požadují také zrušení dvojnásobné sazby za neoprávněné užití autorského díla. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci asociace a Sdružení místních samospráv.

Poplatky stanoveny - zaplaťte

Podle hoteliérů a provozovatelů restaurací Ochranný svaz autorský (OSA) za tichého dohledu ministerstva kultury opakovaně navyšuje své ceníky až o 50 %.

"V praxi to vypadá tak, že se kolektivní správci domluví na částce, kterou chtějí vybrat od uživatelů a tu jednoduše rozdělí mezi uživatele, které mohou nějakým způsobem dostihnout," uvedl prezident asociace Václav Stárek. Ceník OSA na rok 2017 podle něj počítá se zvýšení cen pro hotelové pokoje o 30 %.

Ministerstvo kultury chytrou horákyní

Mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková již dříve sdělila, že ministerstvo není oprávněno vstupovat do těchto v zásadě soukromoprávních vztahů a regulovat sazby odměn, které mají být předmětem smluv mezi uživateli a kolektivními správci. Dodala, že tím je však dotčena pravomoc Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže posuzovat, zda ze strany kolektivních správců nedochází ke zneužívání dominantního postavení z hlediska soutěžně právních předpisů.

OSA se podle Stárka pokusila zneužít nedokonalosti návrhu novely autorského zákona, který je nyní projednáván ve Sněmovně. Podle návrhu novely by mělo od začátku příštího roku přestat platit tzv. limitní ustanovení, podle něhož nesmí součet poplatků odváděných všem kolektivním správcům překročit hodnotu 50 % koncesionářských poplatků z TV a rádií.

Co obsahuje návrh novely autorského zákona

Návrh počítá s jeho zrušením a nahrazením novým kolektivním vyjednáváním o cenách mezi kolektivními správci a zástupci uživatelů. Podle Stárka si však OSA návrh ještě neschválené novely vyložila tak, že od 1. ledna 2017 může neomezeně zvýšit ceny. "Podle návrhu novely není jasné, jestli to v takovém případě znamená, že platí staré ceny, nebo že si kolektivní správce může jednostranně zvýšit ceny, o kolik chce," dodal Stárek.

Hoteliéři tak chtějí, aby byl v novele mnohem lépe upraven proces vyjednávání. Asociace také požaduje zrušení zákonem garantované dvojnásobné sazby za neoprávněné užití autorského díla. "To je nástroj k vydírání uživatelů, kteří raději zaplatí stále se zvyšující sazby, než by podstoupili zdlouhavé soudní řízení, na jehož konci je čeká dvojnásobná sazba," dodal Stárek.

Poslanec František Adámek (ČSSD) předloží pozměňovací návrh

"Podstatou návrhu je zavedení zákonného limitu růstu cen poplatků v případě, kdy se jednající strany nedohodnou," řekl Adámek. Největší problém návrhu zákona je podle něj však v tom, že dohodovací řízení nemá žádný rozumný konec.

Podle poslankyně Věry Kovářové, členky předsednictva Sdružení místních samospráv, jsou poplatky za užití autorských děl například ve Švýcarsku, Slovensku a dalších zemích srovnatelné nebo nižší než v ČR. Ukázala to studie, kterou zpracoval Parlamentní institut.

"Nelze zdůvodňovat nárůst poplatků v jednom roce až o 50 % právě tím, že situace v Evropě je jiná než v ČR," uvedla poslankyně.

Poslanci se budou problematikou autorských práv zabývat 18. října na zasedání výboru pro veřejnou správu.