Nový tablet iPad 2 společnosti Apple bude od pátku k dostání u pěti tuzemských certifikovaných obchodníků. Dodavatel tají, kolik kusů do Česka dodá, ale poptávku se mu pravděpodobně nepodaří zcela uspokojit. Vyplývá to z informací firem.

"Mají to být nejdřív spíše desítky kusů na pobočku," uvedl jeden z obchodníků, který si ale nepřál být jmenován. iPady mají v tuzemsku nabízet partnerské prodejny iStyle, iSetos a iWorld a řetězce ElectroWorld a Datart. V nabídce jej má i internetový obchodník Alza.cz s předpokládaným termínem dodání v dubnu, ten ale mezi certifikované prodejce nepatří. Internetový prodej začne ve 13:00, v obchodech pak o čtyři hodiny později.

Cenu pro Česko ještě Apple oficiálně neoznámil. V předběžných nabídkách firem začíná na zhruba 11.700 Kč. "Od představení nového iPadu zaznamenáváme enormní nárůst zájmu jak o samotný iPad 2, tak obecně o kategorii tabletů. Nejoblíbenějším produktem mezi spotřebiteli v kategorii tabletů je aktuálně Samsung Galaxy Tab, ale lze očekávat, že s odstartováním prodejů nového iPadu v ČR dojde ke změně," uvedl Tomáš Hodboď ze srovnávače cen Heureka.cz.

Tenčí a lehčí verze

V Česku by měl být iPad 2 dostupný s pamětí od 16 do 64 GB a s možností připojení přes Wi-Fi nebi i 3G. iPad 2 má zcela novou konstrukci, která je o 33 procent tenčí a až o 15 procent lehčí než původní iPad. Přístroj disponuje novým dvoujádrovým procesorem Apple A5 a obsahuje dvě kamery. Výdrž baterií je až deset hodin.

I když iPad 2 ještě není oficiálně na českém trhu, už pro něj vznikají první aplikace. Například Centrum Holdings představilo novou verzi svého mobilního e-mailu, která je v jedné variantě určená právě přímo pro nový tablet od Apple.

Vedle Česka se iPad 2 začne v pátek prodávat v dalších 24 zemích. V USA zahájil prodej před dvěma týdny. První iPad, který se výrazně zasloužil o vytvoření nové kategorie počítačových tabletů, se objevil na trhu loni v dubnu. Tablety v současnosti nabízí většina velkých výrobců elektroniky. Většinou jsou vybaveny konkurenčním operačním systémem Android od Google.

Čtěte také: Apple přišel s novým iPadem 2, míří i do Čech