Z úvah zcela vypadla varianta, že by do výstavby vložila peníze zahraniční společnost. Nyní jsou ve hře tři modely financování nového jaderného bloku. Stavbu by platila buď dceřiná společnost ČEZu, nebo organizace plně vlastněná státem. „Stát by dceřinou společnost od ČEZu odkoupil a ta by následně realizovala výstavbu,“ popsal premiér Bohuslav Sobotka. Stát by byl stoprocentním vlastníkem i ve třetí variantě, která navrhuje oddělit jaderné elektrárny od společnosti ČEZ a vložit je do nové státní organizace. Všechny tři varianty chce nyní výbor pro jadernou energetiku podrobně analyzovat, aby byly zřejmé dopady každé z nich.

„Za důležité považuji, abychom byli schopni garantovat co nejlevnější energii pro spotřebitele a pro firmy. Aby náklady na výstavbu byly co nejnižší a promítly se pozitivně do ceny elektřiny,“ podotkl premiér Sobotka. Některou ze tří variant by vláda podle něj měla schválit na jaře 2018.

Členové výboru se v Dukovanech zabývali také přípravou trasy, po které se budou přepravovat nadrozměrné a těžké díly pro výstavbu pátého bloku. Trasa začíná u řeky Labe a vede až do Dukovan. „Budou se řešit otázky mostů, podjezdů, kvality silnic, možných obchvatů některých obcí, pokud se ukáže, že je bude potřeba postavit,“ zmínil premiér. Ministerstvo dopravy má ještě v srpnu předložit vládě plán investičních akcí, které bude nutné na trase provést.

Dobíjecí stanice pro elektomobily před dukovanskou elektrárnou.
Nabíječek pro elektrická auta na Vysočině rychle přibývá

„Vzhledem k tomu, že bude nutné tyto akce připravit, povolit, zrealizovat, je velmi důležité, abychom se i těmito detaily zabývali v dostatečném předstihu,“ zmínil Bohuslav Sobotka.

Jednání stálého výboru pro jadernou energetiku v Dukovanech se ve čtvrtek účastnil i ministr financí Ivan Pilný, ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

„Přítomnost členů vlády potvrzuje důležitost tématu,“ podotkl ministr průmyslu Jiří Havlíček. Členové stálého výboru pro jadernou energetiku se znovu sejdou v září. Zabývat se chtějí analýzou termínů a lhůt, a také možných bariér v povolovacím procesu výstavby nového jaderného bloku. Povolovací procesy zjednodušovala a zrychlovala novela stavebního zákona, tu ale vrátili do sněmovny senátoři. Dokončit schválení novely je podle premiéra Sobotky úkolem stávající vlády.

Moták lužní
Likvidace dravců na Třebíčsku pokračuje