V Česku je odhadem 350 až 420 tisíc starých nevyhovujících topenišť, které musí jejich majitelé povinně do roku 2022 vyměnit. V opačném případě je čeká padesátitisícová pokuta. Žadatelé mohou získat až 85 procent z maximální částky 150 tisíc korun (tedy 127 tisíc korun) na nový kotel, jeho montáž a eventuální stavební úpravy. Některá města přitom avizují, že lidem dorovnají peníze až do sta procent, celý kotel by tak měli lidé zadarmo.

Že jde o unikátní situaci,tuší i plynaři. Zástupci tří největších tuzemských dodavatelů včera oznámili, že společně se spuštěním kotlíkových dotací začnou nabízet komplexní balíčky. Přeloženo: dotaci na kotel zařídí za vás, pokud se rozhodnete pro nový kotel na plyn. Plynaři za to nebudou nic žádat (vše platí EU prostřednictvím krajů), dokonce ani to, aby se jim lidé „upsali" na dodávky. Lidem učiní maximálně klasickou nabídku.

Bez obíhání úřadů

Záměr, který má zvýšit plynofikaci domácností a zlepšit stav ovzduší, včera společně vyhlásily RWE, E.ON a Pražská plynárenská . „Procedura žádosti o dotaci na kotel není úplně jednoduchá, žadatelům nabídneme kompletní servis a postaráme se o všechna povolení a projekty, " potvrdil Martin Chalupský z RWE ČR.

Udělejte si nezávislé srovnání cen energií a ušetřete.

V praxi to znamená, že žadatel přijde na klientské centrum některého ze zmíněných dodavatelů a tam mu začnou dotaci a výměnu zařizovat. „Jedná se např. o vyřízení dotací bez papírování a obíhání úřadů, demontáž stávajícího kotle a jeho ekologickou likvidaci, úpravu spalinové cesty a případné vyvložkování komína, zajištění energetického posudku domu, výstavbu přípojky i nové otopné soustavy, montáže kotlů, služby energetického specialisty a projektové dokumentace, drobná opatření na snížení energetické náročnosti domu a podobně," uvedli zástupci Českého plynárenského svazu.

„Velký důraz přitom klademe na možnost, abychom žadatelům uměli zajistit i přechodné financování," připomíná Jan Louženský z E.ON ČR. Někde totiž kotlíkové dotace vyplácejí zpětně a chybějící hotovost by zájemce mohla odradit. A že zájem bude velký, je už nyní jasné. Například E.ON spustil web pro zájemce o nový kotel a za první měsíc už má 1500 žadatelů. Podle Aloise Těšitele z Pražské plynárenské se navíc chystají „spanilé jízdy" do obcí, kde by plynaři radili přímo v terénu.

Kotlíkové dotace

Šéf ČPS Jan Valenta: Ceny plynu neporostou

Tepelné čerpadlo, kotel na biomasu, kotle na uhlí nebo plynový kotel. Je na žadateli o dotaci, který typ vytápění si vybere. Tuzemští plynaři jsou ale první, kteří vyrazili do mohutné ofenzivy a zájemce o plynový kotel lákají na kompletní zpracování žádosti, bez obíhání úřadů a techniků. To je značné lákadlo. Jenže Češi jsou k plynu opatrní, po velkých plynofikacích z 90. let a konce milénia tu stále zůstalo přes 330 tisíc nevyužitých přípojek. Předseda Rady Českého plynárenského svazu (ČPS) Jan Valenta by logicky počet plynových kotlů rád zvýšil. Paradoxně mu v tom může „pomoci" uhlí. Moderní uhelné kotle potřebují kvalitní, a tedy i dražší uhlí, topení tímto pevným palivem tak v příštích letech nebude vycházet o moc levněji než plyn.

Lidé se plynu bojí kvůli jeho cenám, které v minulosti rostly, teď klesají a odhad ČPS je takový, že minimálně do roku 2020 by měly ceny stagnovat či dál klesat. Na čem je takový odhad založen?
Když se podíváte na dostupné zdroje energií na světě, tak obnovitelné zdroje, břidlicový plyn z USA či dostupnost zkapalněného plynu z celého světa postupně stlačují velkoobchodní cenu ropy i plynu. Samozřejmě nikdo neví, jaké geopolitické problémy mohou nastat, ale obecně je na celém světě čím dál více zdrojů energie a je převis nabídky nad poptávkou. Těžaři plynu i ropy jsou pod tlakem a dlouhodobě to vede k poklesu cen.

Plynaři v rámci kotlíkových dotací nabídnou kompletní zpracování a montáž topidla. Jak to bude fungovat?
Půjde o takovou stavebnici. Člověk navštíví zákaznickou kancelář dané společnosti, kde se ho zeptají, zda chce zajistit energetický audit, zda chce zajistit zbudování přípojky, zda potřebuje techniky a v zásadě téměř vše zajistí na klíč, možná i včetně financování. Jen pokud zákazník řekne, že některé věci si zajistí sám, okruh vyřizovaných věcí se zúží.

Kolik zákazníků si podle vašich odhadů nechá takto na klíč vybudovat plyn?
Osobně bych považoval za úspěch, kdyby šlo řádově o desítku či desítky tisíc nových plynových kotlů.

Dotace se dál poskytují i na uhelné kotle. Jak velká je to konkurence?
Je to konkurence, byť jako občan jsem rád za každý ekologičtější kotel, včetně uhelného 5. třídy. Ale upozorňujeme i na možná negativa. Kvalitní uhlí bude stále dražší, nařízení v Evropě budou stále více omezovat emise polétavých prachů a lze očekávat, že v horizontu maximálně deseti let už nebude uhlí vůbec pro lokální vytápění využíváno. Přitom, když kupujete kotel, je to rozhodnutí na deset patnáct let. Jestli bude uhlí vnímáno i za deset let jako „ekologické" topení, to nevíme.⋌(jk)