VYBERTE SI REGION

O drahý zámek nemají podnikatelé zájem

Zlín /FOTOGALERIE/ – Zámecká restaurace ve Zlíně přišla o dalšího provozovatele. Bývalý provozní Hubert Rýc podal zhruba po roce výpověď kvůli příliš vysokým nákladům. Platil prý totiž sto tisíc korun měsíčně jen za energie.

7.1.2011
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie
Zlínský zámek

Zlínský zámekFoto: DENÍK / Matej Slávik

Zámecká restaurace a sklep ve Zlíně leží ladem. O provoz místa pro náročnější strávníky nemá zatím nikdo zájem. Radnice coby majitel památky se chystá tento měsíc znovu vyvěsit nabídku na provoz zařízení na úřední desce.

„Nájemní smlouva uzavřená s posledním nájemcem byla ukončena k poslednímu prosinci loňského roku. V současné době je Zámecká restaurace uzavřena. Město už zveřejnilo záměr na pronájem prostor v Soudní ulici na úřední desce od 12. listopadu do 9. prosince. V tomto termínu ale nepřijal magistrát žádnou nabídku. Záměr proto opět zveřejní v průběhu měsíce ledna,“ sdělil mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.

S nájmem šla radnice dolů

Upřesnil, že poslednímu provozovateli restaurace účtovala radnice nájem za nebytové prostory o výměře 778 metrů čtverečních 37 500 korun za čtvrtletí. Nájemné za vybavení restaurace a kuchyně se pohybovalo ve výši 9 tisíc korun za čtvrtletí. „Za poslední kvartál loňského roku snížil magistrát nájem za nebytové prostory na částku pět tisíc korun a za nájem věcí movitých na stejnou částku,“ doplnil mluvčí s tím, že energie a služby na provoz restaurace hradil nájemce přímo dodavatelům energií.

Právě extrémní suma za energie byla hlavním důvodem odchodu Huberta Rýce, který současně provozuje ve Zlíně restauraci Dolce Vita. Další příčinou ukončení provozu byla pak nízká návštěvnost restaurace. „Všichni se mě ptají, proč jsem ze zámku odešel. Když se jich zeptám, kdy byli naposledy v tamní restauraci na jídlo, tak řeknou, že před pěti lety,“ poznamenal Rýc. Zřejmě ekonomická situace podle něj nutí lidi k tomu, aby luxusní restaurace nenavštěvovali.

Nájem za symbolickou cenu? Zatím ne

Provozní ale musel platit kromě nájmu i vysoké částky za elektřinu. „V kuchyni není plyn a nejde tam ani přivést. Silně pochybuji o tom, že se v dnešní době najde zájemce, který by zámeckou restauraci vzal. Musel by to být člověk s opravdu velkým kapitálem,“ dodal Rýc. Osobně by si to prý však přál, protože je mu líto, že musel sám zámek opustit.

Radnice o pronájmu za symbolickou cenu v současné době neuvažuje. Údržba uzavřené restaurace ji stojí přibližně 50 tisíc korun měsíčně. Restauraci na zámku navštěvovali zejména fajnšmekři a milovníci dobrého vína. Zlínští obchodníci tam zvali často na pracovní obědy či večeře své obchodní partnery. Politici také hostili v zámku vzácnější návštěvy. Zástupci magistrátu využívali k oficiálním poradám a setkáním primátorského salonku. Ani ten prý ale nebyl několik měsíců obsazený.

Do rekonstrukce město investovalo miliony

Před Hubertem Rýcem provozoval pět let Zámeckou restauraci ve Zlíně Pavel Ševčík, současný provozní Valtické hospůdky na třídě Tomáše Bati. S radnicí se ale prý v roce 2009 nedohodl na dalším fungování restaurace pod jeho vedením. „Nechci to více rozmazávat,“ sdělil Ševčík.

Vedení města před rokem a půl tvrdilo, že Ševčík neplatil po nějakou dobu nájem. Jak byl vysoký? Sedmdesát čtyři tisíce korun měsíčně, informovala před rokem a půl někdejší mluvčí magistrátu Marie Masaříková. Údajně i proto, že město restaurační zařízení v letech 2003 až 2005 nákladně opravilo. „Do rekonstrukce Zámecké restaurace město investovalo celkem pětadvacet milionů korun včetně vybavení nádvoří,“ sdělila tehdy Masaříková.

Autor: Marie Šidlová

7.1.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Dřevo je drahé. Krade se rovnou v lese

Beroun – Topná sezona jede naplno a policisté na nejrůznějších místech republiky znovu vyšetřují krádeže dřeva v lesních porostech.Mnohým lidem se za palivové dříví nechce utrácet a raději si pro něj zajedou do lesa. Zloději odvážejí nejen kulatinu, která je nařezaná u lesních cest, ale také stromy, které si sami pokácí.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies