VYBRAT REGION
Zavřít mapu

O vstup do svazu minipivovarů usilují další výrobci

Praha – Zájem o vstup do Českomoravského svazu minipivovarů (ČMSM), který v dubnu založilo 32 malých výrobců zlatavého moku, mají další zhruba dvě desítky malých restauračních pivovarů.

11.6.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Miroslav Kucej

ČTK to v pátek 10. června řekl prezident svazu Jan Šuráň. Noví zájemci budou členské řady svazu moci ale oficiálně rozšířit až v listopadu, kdy se bude konat jeho valná hromada. ČMSM se zároveň v tomto týdnu stal oficiálním členem Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS).

„Počítám, že se bude přijímat kolem dvaceti členů, takže by nás mělo být něco přes padesát,“ uvedl Šuráň. V polovině dubna byl počet minipivovarů odhadován na 110, členy svazu by tak ještě na podzim mohla být přibližně polovina z nich.

„Ve středu na valné hromadě nás přijali za člena (ČSPS), abychom byli v kontaktu a měli informace z velkého svazu a mohli jeho jednání trošku ovlivňovat,“ zdůvodnil Šuráň vstup do svazu „velkých pivovarů“. Svaz minipivovarů podle něj zároveň vypracoval plán svých budoucích akcí a začal jednat s dodavateli surovin o slevách pro své členy. V blízké době by měl vzniknout nový svazový web.

Již dříve Šuráň řekl, že členy svazu se mohou stát výrobci, jejichž roční výstav nepřesahuje 10.000 hl. Minipivovarů v ČR v posledních letech kvapně přibývá. Jejich celkový výstav je z pohledu na celý pivní trh přesto stále zanedbatelný. Podle Šuráně představuje zhruba pouze půl procenta celkové domácí výroby piva. Některé průmyslové pivovary přesto prý na malovýrobce hledí nevraživě jako na konkurenci.

Uskupení má prosazovat zájmy svých členů, co se týče daňových otázek či jednat se státní správou o nastavení podmínek kontrol malých pivovarů. Zároveň by mělo posílit pozici svých členů při vyjednávání s dodavateli a dalšími profesními organizacemi.

Minipivovary, které nemohou velkým výrobcům konkurovat z hlediska množství vyrobeného piva a ceny, se snaží své zákazníky lákat na jiné pivo, než je v Česku i celosvětově nejrozšířenější ležák. Díky malým vyráběným objemům mohou více experimentovat a vařit různé pivní speciály.

Stále větší část českých restaurací a zákazníků začíná mít o jiné pivo zájem. Na řadě míst už například restaurace mají několik kohoutů, ze kterých čepují různé druhy piv, která často střídají, což ještě před několika lety bylo velmi neobvyklé.

Autor: ČTK

11.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Komerční banka

Přechod k jiné bance bude od března snazší

Z kalifornské Vandenbergovy základny odstartovala k letu na oběžnou dráhu raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX.
4 11

SpaceX poletí na Měsíc. Dopraví tam dva pasažéry

Nemocnice se propadají do dluhů. Bez injekcí z krajů by neměly na provoz

/INFOGRAFIKA/ Nemocnice jsou na tom stále hůř, přestože účty pojišťoven bobtnají – jen za poslední dva roky se jejich přebytky navýšily o 11,5 miliardy korun. Kde je problém? Experti tvrdí, že je české zdravotnictví špatně nastaveno.

Obejít EET? Každá sedmá provozovna na Královéhradecku porušila zákon

Neodeslání údajů či nevystavení účtenky. To byly nejčastější prohřešky podnikatelů u elektronické evidence tržeb (EET), na které přišli kontroloři z Finančního úřadu. Ti od prosince do poloviny února udělali 220 kontrol a zjistili 30 pochybení.

Kdo neumí, ten učí? Může to být ale naopak

Ministerstvo školství chce, aby všude před tabulí stáli kvalitní lidé, kteří rozumějí svému oboru a zároveň mají požadované pedagogické vzdělání. Ne vždy se to potkává s realitou. Kvalifikovaných učitelů matematiky, fyziky a chemie je kupříkladu velký nedostatek. Nejde o planý poplach, neboť zatímco před revolucí třeba obor učitelství fyziky na Matematicko-fyzikální fakultě UK absolvovalo na 150 lidí ročně, v posledních letech je to necelá desítka.

Dva měsíce nemoci už vás nezničí. Nemocenská by se měla zvýšit

Dlouhodobě nemocným by v příštím roce mohla stoupnout nemocenská. Zatímco nyní dostávají od 15. dne nemoci dávky ve výši 60 procent vyměřovacího základu bez ohledu na délku choroby, vláda včera navrhla, aby dávky od druhého a poté i od třetího měsíce dlouhodobé nemoci vzrostly. Po měsíci stonání by tak zaměstnanci měli nově dostávat 66 procent vyměřovacího základu, od dvou měsíců dokonce 72 procent.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies