Hejtmanův náměstek Jakub Pánik (ČSSD) dnes na vzájemném setkání vyzval starosty měst a obcí, aby v těchto lokalitách neváhali prostředky využít k obnově zchátralých obecních budov a například i k podpoře drobných podnikatelů.

"Je spousta obcí a měst, která vlastní budovy v dezolátním stavu a nejsou schopná zainvestovat jejich opravu z vlastních rozpočtů. Tento titul bude sloužit přesně k tomu, aby byli schopní tyto budovy opravit a eventuelně pronajímat pro podnikatelské služby. Ať už tam budou mít například vlastní technické služby nebo opravenou budovu pronajmou drobným podnikatelům, kteří by jinak z obce odešli," řekl Pánik.

Mimo bývalých továren tak podle něj dotační titul bude cílit i na drobnější stavby. Obce tak snáz pro své obyvatele zachovají například provoz lékárny, masny, pekařství a dalších.

Výzva včetně konkrétních požadavků by měla podle Pánika být vyhlášena na podzim, města už ale nyní projevila o dotační titul zájem.

Brownfield jako příležitost

"Brownfieldy mohou být příležitostí pro města, jak zrekonstruovat nějaký objekt, který ještě může zaměstnat pár lidí. V současné době Sokolov zajímá především budova a pozemek, která nyní zatím patří pod České dráhy. Jednáme s nimi a doufáme, že se podaří dobrat ke zdárnému konci, neboť jedna z nejdůležitějších podmínek pro zisk dotace je, aby objekt byl v držení kraje nebo města. Ani další budovy ve městě, které bychom chtěli takto zrekonstruovat, nejsou v majetku města a vyjednávání s jejich majiteli je velmi složité," řekl starosta Sokolova Jan Picka (ČSSD).

Dotaci na rekonstrukci starých budov by chtěla podle starostky Jitky Pokorné (STAN) využít také Nová Role. V budoucnu se chce do programu zapojit i Toužim. "V současné době se připravuje zpracování projektové dokumentace na statické zajištění zámku. Využití tohoto dotačního titulu pro budovu zámku je ale ještě daleko a doufáme, že dotace budou k dispozici i v budoucnu," řekl starosta Toužimi Alexandr Žák (nez.).

Návrh programu podpory využití brownfieldů schválila vláda letos v dubnu. Na regeneraci a podnikatelské využití nevyužívaných území by mohly jít v letech 2017 až 2023 dvě miliardy korun. Vzniknout by v nich mohlo až 2000 nových pracovních míst. Program se kromě Karlovarského kraje zaměří na Moravskoslezský a Ústecký kraj.