Vyslechl si otázku týkající se možností vinařů z Břeclavska na trhu v Číně 
a řekl: „Z ekonomického pohledu jde o velkou příležitost." Velkobílovický vinař Čeněk Osička působil v asijské zemi tři roky, nyní tam vína dodává. Výhod vidí více: ve srovnání s domácím prostředím až dvojnásobné ceny za láhev, levnější doprava a obrovský trh. „Převládá názor, že nás Čína vínem zaplaví. Podle mě to bude naopak, 
v tomto soběstační nebudou," je přesvědčený Osička.

Možnosti se nyní otevřely 
i pro další výrobce z Břeclavska. Stalo se tak při návštěvě čínské delegace v čele s prezidentem Si Ťin-pchingem na Pražském hradě. Díky nové spolupráci jihomoravských vinařů s Číňany má do asijské země zamířit víno v hodnotě sto milionů korun. Firma z Pekingu se k tomu podle hejtmana Michala Haška zavázala v příštích třech letech. Hašek podepsal smlouvu jako předseda rady Vinařského fondu. Ten bude v roli doporučovatele, byznys už je na vzájemné dohodě firem.

Na vývozu vín do Asie se podílí Mikulovan Michal Solařík. Zboží směřuje zejména do Jižní Koreje, zájem o Čínu ale nepopírá. „Je to spíše pro vinaře, kteří se na něco specializují. Na masové pokrytí jsou hlavně Španělé, Italové nebo Jižní Amerika, kde se víno vyrábí v obrovském množství," zmínil Solařík.

Podle Osičky je nutné počítat například s odlišnou poptávkou, než jaká je běžná 
v Evropě; Číňané upřednostňují především vína sladká.

Vliv také na LVA

Nejde o jedinou jihomoravskou spolupráci s Čínou. Zatímco víno nově ve větší míře zamíří na východ, obráceným směrem doputoval projekt na výstavbu obřích lázní. Stát budou u Pasohlávek, jejich hodnota je kolem dvou miliard korun.

Tamní starostka Martina Dominová považuje projekt mimo jiné za výraznou šanci k vylepšení obecního rozpočtu. „Očekávám, že s rozvojem služeb, které lázeňští hosté budou poptávat, by do budoucna mohly být příjmem do rozpočtu například z daní. Počítáme i s nárůstem obyvatel, kteří by se sem mohli přestěhovat za prací v lázních," reagovala Dominová.

Dopady na Břeclavsko může mít i další megalomanský projekt, jenž má zastání u prezidenta Miloše Zemana, a podle informací Deníku Rovnost je i v zájmu Číny. Řeč je 
o plavebním kanálu Dunaj-Odra-Labe, jenž by se dotkl řeky Moravy. Vliv by měl mít třeba také na návštěvnost Lednicko-valtického areálu.

Nad čínskou podporou projektu se vznášel otazník. Už před návštěvou čínské delegace ale ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček uvedl, že se o technické parametry vodního díla zajímala společnost, která postavila obří přehradu Tři soutěsky na řece Jang-c'ťiang. Jako o první etapě středoevropské kanálu se spekuluje o úseku od Dunaje do Hodonína, a to včetně překladiště v tamní části Nesyt. „Mám informaci, že by se o něj měl zajímat i čínský prezident," sdělil před návštěvou Si Ťin-pchinga hodonínský starosta Milan Lúčka.