Malé a středně velké obchody s potravinami pomalu mizí z mapy České republiky. Ukazují to data společnosti Nielsen, která sleduje spotřebitele ve více než 100 zemích z celého světa a analyzuje sítě obchodů s potravinami.

Ta ve své zprávě uvádí, že počet prodejen s rozlohou do 400 metrů čtverečních se za posledních 16 let snížil o více než 7 tisíc. Zatímco na začátku tisíciletí v Česku existovalo přes 20 tisíc malých prodejen a samoobsluh, kvůli postupnému poklesu se loni dostaly na méně než 13 a půl tisíce provozů.

„I když se zákazníci vracejí ze supermarketů zpět k nákupům na vesnici, český maloobchod je v posledních letech v krizi. Může za to podporování zahraničních řetězců státem a mnohdy nesmyslné a nadbytečné legislativní požadavky. Obchod poškozuje také absence ochrany českých distributorů před agresivními obchodními praktikami nadnárodních výrobců," uvedl předseda Družstva CBA CZ Roman Mazák.

Ilustrační foto
Zákazníci českých hobbymarketů nakupují čím dál častěji on-line

Ale právě Družstvo CBA CZ sdružující velkoobchodní a maloobchodních jednotky se možnému úbytku prodejen vyhnulo. V jeho síti se od začátku tisíciletí pohybovalo okolo 700 prodejen, v posledních letech však došlo k navýšení až na současných 960 prodejen. „Proti celkovému úbytku malých prodejen bojujeme, jak se dá. Vytvořili jsme proto první tuzemskou franšízovou síť, která poskytuje plnou podporu členským prodejnám. Vyjednáváme též s dodavateli co nejnižší ceny a pomáháme prodejnám se složitou legislativou či EET. Snažíme se i o určitý přesah, kupříkladu pořádáním soutěží či dětských dnů," doplnil Mazák.

HDP roste a ubylo nezaměstnaných. Potraviny a nemovitosti jsou ale dražší

Celkový úbytek obchodů s potravinami v tuzemsku zmírňují supermarkety a hypermarkety. První segment zaznamenal od roku 2000 nárůst o téměř 50 procent. A tak zatímco na začátku tisíciletí bylo v Česku 900 supermarketů, v loňském roce jich bylo už více než 1300. Nejvýraznější růst ze všech tří segmentů nicméně zaznamenaly hypermarkety. První hypermarket otevřel v Česku v roce 1996, na přelomu tisíciletí jich bylo už 68 a o 16 let později se jejich počet téměř zpětinásobil.

„Pod tento vývoj se podepisuje tlak moderních formátů. Významnými faktory jsou i změny nákupního chování, vyšší mobilita obyvatelstva, pokračující urbanizace a změna nákupního chování lidí, kteří jsou v dnešní hektické době stále méně ochotní trávit volný čas nakupováním," uvedl Lubomír Mechura ze společnosti Nielsen.

Vlasta Habl se podílí na výrobě a distribuci ultrazdravých nanuků
Češi mají zdravý unikát. Raw zmrzlině pomáhá do světa kluk z Mostu