Cestovní kanceláře a agentury totiž právě v tomto období nabízejí výhodnější takzvané first minute zájezdy – tedy zájezdy včasně zakoupené, které mnohdy konkurují rovněž oblíbeným last minute zájezdům – tedy zájezdům zakoupeným na poslední chvíli.

„First minute zájezdy se začínají prodávat už před Vánoci, ale některé kanceláře je nabízejí dokonce už v říjnu," uvedla majitelka chotěbořské Cestovní kanceláře Hošek a synové Petra Hošková.

Jak kdy a jak kdo

Ta dále prozradila, že v jejich cestovní kanceláři sice vzrůstá počet prodaných first minute zájezdů, ale přece jen je mezi zákazníky stále více žádanější last minute nabídka, i třeba kvůli tomu, že v období prodeje včasných zájezdů mnoho lidí ještě neví, v jakém termínu na svou letní dovolenou budou moci odjet či odletět.

Jak řekl majitel Cestovní agentury Kyncl Jindřich ve Ždírci nad Doubravou Jindřich Kyncl, nedá se jednoznačně uvést, zda je větší zájem o first či last minute zájezdy. „Je to opravdu jak kdy a také záleží na tom, kdo se jak rozhodne. Obchod se zájezdy je velice pohyblivý," přemítal Kyncl.

Prodej first minute zájezdů si ovšem pochvaluje Zdeňka Neuwirthová z havlíčkobrodské Cestovní kanceláře Ada Tour. „Letos se tyto zájezdy zatím prodávají obzvláště dobře. Může to být například tím, že cestovky tvořily nabídku už loni na podzim a zaručily se, že tyto ceny vydrží až třeba do ledna. Nyní pomalu vychází druhá vydání katalogů s nabídkou zájezdů, kde mohou být ceny oproti těm v prvních katalozích vyšší, a to vzhledem k rostoucí ceně eura. ," nastínila situaci Zdeňka Neuwirthová.

Děti zdarma a lepší výběr z destinací

Další důvody zvýšení zájmu o first minute zájezdy ze stran zákazníků vidí Zdeňka Neuwirthová v tom, že na tyto zájezdy mohou vyrazit děti zdarma. Tato akce pak platí do vyprodání, a tak se často stává, že v nabídce last minute zájezdů ji není možné využít.

Podle Terezy Ždímalové z Cestovní agentury Štefi Tour v Chotěboři patří mezi hlavní zájemce o first minute zájezdy právě rodiny s dětmi. „Kanceláře totiž pro děti nabízí buď zájezd v ceně letenky, nebo zájezd úplně zdarma. Slevy first minute zájezdů využívají ale i dospělí bez dětí," komentovala Tereza Ždímalová. Kromě toho včasná koupě zájezdu také většinou zaručuje hezčí ubytování a lepší výběr z pestřejší nabídky destinací.

A o jaké destinace je mezi milovníky cestování největší zájem? Jindřich Kyncl uvedl, že mezi nejžádanější místa k letní dovolené patří tradičně Egypt, Chorvatsko či Turecko.

Zdeňka Neuwirthová ještě doplnila Španělsko, Řecko a nově i Maroko, které lidé začali objevovat ve velkém. Tereza Ždímalová zase podotkla, že jejich zákazníci mají největší zájem o Bulharsko.

Petra Hošková i Zdeňka Neuwirthová se dále shodly, že i vzhledem k loňské situaci panující v Egyptě lidé nepřestali do této země cestovat. Některé cestovní kanceláře prý také zájezdy do Egypta zlevnily, i když ne výrazně.

Zmíněné cestovní agentury a kanceláře se také shodly, že současná česká zima-nezima nemá velký vliv na zvýšení prodeje zájezdů na hory. „Po těchto zájezdech se poptávají opravdu milovníci velkých sjezdovek. U nás v České republice lidé hodně vyráží, hlavně na jarní prázdniny, do Špindlerova Mlýna, kde se uměle zasněžuje, takže by podmínky pro lyžování měly být dobré," dodala na závěr Zdeňka Neuwirthová.

ANETA SLAVÍKOVÁ