VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Od jablka po skleničku. To je cidre

Praha – Ať už se mu říká cider, nebo cidre, je tento nápoj hitem letošního léta. Přestože je z jablek, získal si oblíbence mezi zarputilými vinaři i pivaři. V jediné české výrobně, která připravuje cidre podle tradiční francouzské receptury, nyní dozrává loňský ročník a čeká se ten letošní. Jaký bude? To se uvidí nejdřív na konci září.

26.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Miroslava Jasanská

„Momentálně jsme ve zvláštní fázi, kdy se u nás nic neděje. Loňský ročník dozrává v lahvích, u toho letošního čekáme, až dozrají jablka," říká Jáchym Kliment z Cidrerie. Opravdu, ve Všenorech u Prahy, kde firma sídlí od roku 2012, zejí tisícilitrové sudy prázdnotou a nikde není vidět ani jablíčko. Zato přepravky jsou plné skleněných lahví, které vzorně leží, uvnitř ale tekutina neviditelně pracuje. Nápoj z loňských jablek v nich dotváří svou specifickou chuť 
a vytváří bublinky, které jsou pro cidre typické.

Sladký i kořenitý

Nejvíce se cidre ze Všenor podobá vínu, proseccu či šampaňskému. Demi sec je nejsladší, chutná skoro jako jablečný mošt a obsahuje jen tři procenta alkoholu. Prostřední brut má chuť kořenitou a obsahuje kolem pěti procent alkoholu. Nejsušší, tedy nejméně sladký, je extra brut, který je zároveň nejsilnější.

Na počátku cidru stojí zralá a zdravá jablka v biokvalitě. Pokud se totiž ovoce ošetřuje chemickými postřiky, nápoj nemá takovou chuť. Nejdřív se jablka důkladně omyjí a osuší, poté se namelou a nadrtí a ve speciální kádi se macerují. „Macerace dodává chuť a barvu. Tato fáze může trvat až několik dní, některým odrůdám jablek ale stačí třeba jen hodina, jinak z nich vznikne nežádoucí pyré. Jiné odrůdy putují rovnou do lisu, každá odrůda jablek je zkrátka jiná," vysvětluje Kliment.

Následně se drť napumpuje do lisu, před moštárenskými lisy tady dávají přednost upravenému vinařskému lisu, díky kterému si Kliment může se cidrem více pohrát. Lisování trvá až pět hodin, lisuje se od října do listopadu. Z lisu vyteče neprůhledný jablečný mošt, který následně zraje a zraje a zraje. Některému to trvá šest měsíců, jinému i deset. „To je rozdíl, který odlišuje cidre od vína. Víno prokvasí hned, cidru to trvá," vysvětluje Kliment. Někteří výrobci urychlují zrání různými přípravky, nápoj mají sice dřív hotový, je to ale na úkor chuti. „Musí se počkat, třeba letos trvalo zrání extrémně dlouho," říká Kliment. Cidrerie si vystačí pouze s jablky, do nápoje nepřidává vůbec nic, a to ani vodu. Podle pranostiky se cidre začne stáčet do lahví v momentě, kdy vykvetou jabloně. Jenže počasí bývá dost nevyzpytatelné, například letos se první květy objevily už v březnu, ve Všenorech ale začali nápoj stáčet až před několika týdny. A třeba loni touto dobou už nový ročník cidru byl.

Jaký bude ten letošní, se uvidí až podle toho, jaká uzrají jablka a kolik jich bude. Na padesát tisíc lahví, které čekají na otevření, je potřeba asi sto tun ovoce, jenže výkyvy 
v množství jablek jsou podle Klimenta až stoprocentní. Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že letošní úroda bude dobrá.

Historie a současnost
Cidre se pije ze skleniček na víno a párovat se dá s masem, sýry 
i sladkými pokrmy. Nejoblíbenější je v západní Evropě, spory se ale vedou o to, kde má svůj původ. Nejčastěji se hovoří o Baskicku, tedy o hranici mezi Španělskem 
a Francií. První zmínky o jablečném víně se ale dochovaly už 
z antiky, návody na výrobu jsou známé z přelomu sedmého 
a osmého století. Svou historii psalo toto pití i v Anglii. Tam se mu říká cider a podobá se spíš pivu. České zákony pojem cidre znají, řadí do něj ale všechny nápoje vyrobené kvašením jablečné šťávy. Nezakazují přidávání vody ani cukru. Pokud by třeba lahev s cidrem měla jako uzávěr „špunt", zapadl by do šumivých vín, která mají vyšší spotřební daň.

Kateřina Ciborová

Autor: Redakce

26.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Babiš.
18 7

Babiš hrozí Sobotkovi soudem. Zastrašit se nenechám, říká premiér

Jiří Kajínek, odsouzený vrah, míří 23. května po 23 letech na svobodu z věznice v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou díky milosti, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman.
AKTUALIZOVÁNO
36 34

Je to tady! Kajínek opustil vězení. "Vítej na svobodě," zaznělo na uvítanou

AUTOMIX.CZ

OBRAZEM: Jak by asi dnes vypadala legendární auta východního bloku?

Po rozpadu východního bloku se mnoho ikonických vozů této éry nedočkalo přímého nástupce. Plno nadšenců si však představuje jejich návrat a skrze grafické ilustrace vytváří moderní interpretace těchto známých aut. Podívali jsme se na ty nejzajímavější.

EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZUJEME

Čtyři autentické dojmy z Británie: Lidé jsou šokovaní, život se ale nezastavil

/VIDEO, ROZHOVOR/ Jak se tragédie v Manchesteru, kde útočník na koncertě odpálil bombu, dotkla tamních obyvatel, včetně české ředitelky Czech School Manchester? Jaké dojmy a postřehy nám svěřil novinář deníku The Sun, jehož syn byl přítomen na tragickém koncertě? Přinášíme i poznatky další Češky, sociální praconice Zory Zámečníkové, jež poskytla video z okolí místa činu. Rovněž jsme oslovili bývalou novinářku Deníku, nyní působící v Londýně.

Otec zavíral své děti do hladomorny, tvrdí obžaloba. Viní ho z týrání

Dvě nezletilé děti měl sedmačtyřicetiletý otec na Břeclavsku podle obžaloby zavírat do místnosti nazývané hladomorna. Policisté navíc sdělili, že v jeho počítači našli tisíce erotických fotografií s mladými chlapci. Případem se v úterý začal zabývat brněnský krajský soud.

Comeback Kvitové se blíží. Bude hrát už v Paříži?

/VIDEO/ Doba návratů? Jen den poté, co svůj návrat na kurty oznámila bývalá světová jednička Viktoria Azarenková (po mateřské pauze plánuje hrát Wimbledon), se výrazně přiblížil i comeback další tenisové hvězdy – Petry Kvitové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies