VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Od jablka po skleničku. To je cidre

Praha – Ať už se mu říká cider, nebo cidre, je tento nápoj hitem letošního léta. Přestože je z jablek, získal si oblíbence mezi zarputilými vinaři i pivaři. V jediné české výrobně, která připravuje cidre podle tradiční francouzské receptury, nyní dozrává loňský ročník a čeká se ten letošní. Jaký bude? To se uvidí nejdřív na konci září.

26.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Miroslava Jasanská

„Momentálně jsme ve zvláštní fázi, kdy se u nás nic neděje. Loňský ročník dozrává v lahvích, u toho letošního čekáme, až dozrají jablka," říká Jáchym Kliment z Cidrerie. Opravdu, ve Všenorech u Prahy, kde firma sídlí od roku 2012, zejí tisícilitrové sudy prázdnotou a nikde není vidět ani jablíčko. Zato přepravky jsou plné skleněných lahví, které vzorně leží, uvnitř ale tekutina neviditelně pracuje. Nápoj z loňských jablek v nich dotváří svou specifickou chuť 
a vytváří bublinky, které jsou pro cidre typické.

Sladký i kořenitý

Nejvíce se cidre ze Všenor podobá vínu, proseccu či šampaňskému. Demi sec je nejsladší, chutná skoro jako jablečný mošt a obsahuje jen tři procenta alkoholu. Prostřední brut má chuť kořenitou a obsahuje kolem pěti procent alkoholu. Nejsušší, tedy nejméně sladký, je extra brut, který je zároveň nejsilnější.

Na počátku cidru stojí zralá a zdravá jablka v biokvalitě. Pokud se totiž ovoce ošetřuje chemickými postřiky, nápoj nemá takovou chuť. Nejdřív se jablka důkladně omyjí a osuší, poté se namelou a nadrtí a ve speciální kádi se macerují. „Macerace dodává chuť a barvu. Tato fáze může trvat až několik dní, některým odrůdám jablek ale stačí třeba jen hodina, jinak z nich vznikne nežádoucí pyré. Jiné odrůdy putují rovnou do lisu, každá odrůda jablek je zkrátka jiná," vysvětluje Kliment.

Následně se drť napumpuje do lisu, před moštárenskými lisy tady dávají přednost upravenému vinařskému lisu, díky kterému si Kliment může se cidrem více pohrát. Lisování trvá až pět hodin, lisuje se od října do listopadu. Z lisu vyteče neprůhledný jablečný mošt, který následně zraje a zraje a zraje. Některému to trvá šest měsíců, jinému i deset. „To je rozdíl, který odlišuje cidre od vína. Víno prokvasí hned, cidru to trvá," vysvětluje Kliment. Někteří výrobci urychlují zrání různými přípravky, nápoj mají sice dřív hotový, je to ale na úkor chuti. „Musí se počkat, třeba letos trvalo zrání extrémně dlouho," říká Kliment. Cidrerie si vystačí pouze s jablky, do nápoje nepřidává vůbec nic, a to ani vodu. Podle pranostiky se cidre začne stáčet do lahví v momentě, kdy vykvetou jabloně. Jenže počasí bývá dost nevyzpytatelné, například letos se první květy objevily už v březnu, ve Všenorech ale začali nápoj stáčet až před několika týdny. A třeba loni touto dobou už nový ročník cidru byl.

Jaký bude ten letošní, se uvidí až podle toho, jaká uzrají jablka a kolik jich bude. Na padesát tisíc lahví, které čekají na otevření, je potřeba asi sto tun ovoce, jenže výkyvy 
v množství jablek jsou podle Klimenta až stoprocentní. Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že letošní úroda bude dobrá.

Historie a současnost
Cidre se pije ze skleniček na víno a párovat se dá s masem, sýry 
i sladkými pokrmy. Nejoblíbenější je v západní Evropě, spory se ale vedou o to, kde má svůj původ. Nejčastěji se hovoří o Baskicku, tedy o hranici mezi Španělskem 
a Francií. První zmínky o jablečném víně se ale dochovaly už 
z antiky, návody na výrobu jsou známé z přelomu sedmého 
a osmého století. Svou historii psalo toto pití i v Anglii. Tam se mu říká cider a podobá se spíš pivu. České zákony pojem cidre znají, řadí do něj ale všechny nápoje vyrobené kvašením jablečné šťávy. Nezakazují přidávání vody ani cukru. Pokud by třeba lahev s cidrem měla jako uzávěr „špunt", zapadl by do šumivých vín, která mají vyšší spotřební daň.

Kateřina Ciborová

Autor: Redakce

26.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Babiš
17 18

Babiš pro svou vizi marně hledá politické spojence

Útoky v Paříži
6

Atentátník z Champs-Élysées měl celý arzenál zbraní, chtěl válčit za IS

VIDEO: Řidiči v Nantes vyrazili do práce v sukních, kraťasy mít nesmějí

Nejen Českou republiku sužuje v těchto dnech vlna veder. S teplotami dokonce kolem 36 stupňů Celsia ve stínu se potýká například Paříž, která vyhlásila nouzový stav. Lépe na tom není ani další francouzské město Nantes. Tam vysoké teploty přiměly řidiče tramvají a autobusů k neobvyklému outfitu – do práce vyrazili v sukni.

EET platí od prosince a již mají nastat změny. Jaké? To ANO řekne příští týden

Hnutí ANO příští týden představí svůj volební program pro oblast daní. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda hnutí Andrej Babiš. ANO podle něj bude usilovat o snížení daní z příjmu fyzických osob nebo o úpravu pravidel pro elektronickou evidenci tržeb (EET). Podrobnosti k možným změnám daňových sazeb Babiš zatím nesdělil.

Bradáčová: V Rathově kauze soud nemusí znovu provádět důkazy

V korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha nebude středočeský krajský soud muset opakovat žádné důkazy, a to ani odposlechy. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová to dnes uvedla v pořadu Českého rozhlasu 20 minut Radiožurnálu. O přípustnosti odposlechů jako důkazů rozhodl počátkem června Nejvyšší soud.

Ukrást auto přes mobil? Data zneužívaly i autopůjčovny

Zanedlouho zřejmě odzvoní i klíčům od auta. Američan Charles Henderson svůj kabriolet díky moderním technologiím odemykal a startoval jen přes svůj chytrý telefon. Poté, co ho prodal, zjistil, že „chytrý" systém funguje dál a auto, které už není jeho, může přes mobil stále kontrolovat a jednoduše ho ukrást. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies