Sociální program podle Paličky platil na Dole Paskov už v roce 2013, kdy OKD původně oznámilo uzavření prodělečného dolu. Pak se ale vlastník OKD, společnost New World Resources (NWR), dohodla se státem na pokračování těžby a sociální program byl pozastaven. "Dohoda padla, připravujeme se uzavření Dolu Paskov v letošním roce, ale zatím nebyl vyhlášený útlum, a tudíž ani platnost sociálního programu," vysvětlil Palička.

Odboráři chtějí mít jasno do konce dubna. "Víme, že s firmou je zle. Do konce dubna necháváme ještě vedení společnosti volnou ruku, ale bude třeba začít řešit ukončení prvních úseků na dole. Nechceme nic jiného než to, co máme dojednáno," řekl odborový předák.

Uzavírání úseků by už podle něj mělo být řešeno v souladu se sociálním programem. Ten v roce 2013 horníkům umožňoval rekvalifikace v době pracovního poměru nebo přechod na jiné šachty, hlavní ale bylo navýšení odstupného podle odpracovaných let. "Ti, co mají 16 a více odpracovaných let v OKD, tak mají nárok až na dvanáctinásobek platu," řekl Palička. Průměrný plat v celé OKD byl loni 34.000 Kč.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský řekl, že vedení společnosti citlivě vnímá rozhodnutí odborářů i situaci v tamním dole. "V tomto kontextu vyvíjí i maximální úsilí, aby zajistilo finanční zdroje na pokrytí potřebného sociálního programu. Jakmile budeme znát další strategii, jsme připraveni odborovou organizaci i zaměstnance Dolu Paskov neprodleně informovat," uvedl mluvčí.

Existenční problémy

OKD se v posledních letech potýká s existenčními problémy. Kvůli klesajícím cenám uhlí je pro firmu těžba ztrátová i přes zavádění úsporných opatření. Do tří let chce proto zavřít několik dolů a propustit polovinu zaměstnanců, jichž nyní spolu s pracovníky dodavatelských firem pracuje v OKD asi 12.000.

Odboráři minulý týden mimo jiné vyzvali firmu NWR, aby neprodleně předložila strategii fungování OKD, a to minimálně na dva až tři následující roky. "Ředitel Dale Ekmark před necelými třemi týdny prohlásil v Karviné, že chce do tří let propustit polovinu lidí, a my nevíme ještě ani letošní rok," komentoval to předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Podle představitelů Moravskoslezského kraje by těžba v OKD měla být utlumována postupně, a to i za cenu toho, že určité výdaje ponese stát. Ohroženy jsou podle nich i tisíce míst v navazujících profesích. Na konci ledna činila nezaměstnanost v kraji 8,7 procenta, práci nemělo více než 73.500 lidí. Společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice.