„Zaměstnavatel dnes slíbil, že nejpozději do příštího čtvrtka dodá finanční simulaci, jak by měly mzdy do konce roku vypadat. S tím, abychom na nějaké razantnější kroky počkali do té doby, než tuto simulaci dodá. Podle zprostředkovatele mluvíme o celkové sumě, ale vedení o procentech. A nakonec se můžeme někde potkat. Problém může být v horší komunikaci. Takže jsme si řekli, že počkáme," uvedl Křivánek.

Čtěte také: Odboráři pražského závodu Mitas vyhlásili stávkovou pohotovost

Odboráři svolali veřejné shromáždění zaměstnanců 

„Dnešní jednání se zástupci pražských odborů se uskutečnilo v konstruktivním duchu a věříme, že se u jednacího stolu podaří celou situaci také vyřešit, sdělil vedoucí oddělení lidských zdrojů Mitasu Ralph Kellenberger.

Bez ohledu na výsledek odboráři na příští čtvrtek svolali veřejné shromáždění zaměstnanců. „Když to nedopadne podle našich představ, můžeme začít sbírat podpisy pro vyhlášení stávky jako ve Zlíně. Ale zatím považuji za zbytečné, abychom teď jako výbor vydávali nějaké prohlášení, co se stane, kdyby," doplnil Křivánek. Podle něj ve Zlíně vedení společnosti podobný návrh odborářům nedalo. "Je možné, že se zaměstnavatel chytil za nos, a chce nám poskytnout aspoň tohle," dodal.

Mzdy v pražském podniku jsou prý nižší než ve Zlíně 

Pražští odboráři požadují stejně jako ve Zlíně zvýšení mzdy o 30 korun na hodinu. V hrubé mzdě by to znamenalo asi 5000 korun měsíčně. Podle Křivánka by odbory byly ochotny přistoupit na postupné zvýšení mzdy ve třech krocích po desetikoruně na hodinu.

Mzdy v pražském podniku jsou podle Křivánka nižší než ve Zlíně, v Praze mají lidé navíc vyšší životní náklady. Hrubá mzda v pražském podniku je podle něj 26 tisíc korun, ve Zlíně o 1000 korun vyšší. Jak už dříve uvedl předseda odborářů ze zlínského závodu Vladislav Jandásek, v reálu však má většina zaměstnanců firmy 12 tisíc až 15 tisíc korun čistého. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla na konci loňského roku v ČR průměrná hrubá mzda 29.320 korun. Ve Zlínském kraji to bylo 26.131 korun, v Praze 36.584 korun.

Čtěte také: Odboráři Mitasu v Praze rozhodnou o stávkové pohotovosti za týden

Mitas loni koupila švédská skupina Trelleborg 

Mitasu předloni klesl zisk o 14 procent na 952,7 milionu korun. Tržby klesly o osm procent na 8,05 miliardy korun, z toho 7,7 miliardy firma utržila v zahraničí. Mitas je jedním z předních evropských výrobců zemědělských pneumatik. Loni Mitas coby součást českého gumárenského holdingu ČGS HOLDING koupila švédská skupina Trelleborg. Ve svých výrobních závodech v ČR, Srbsku a v USA firma vyrábí také průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly.