Stejná situace by mohla nastat, pokud prezident bude zákon vetovat a sněmovna bude muset jeho veto přehlasovat. V takovém případě ovšem bude záležet na postoji zákonodárců, kdy by se rozhodli případné vetovat přehlasovat. V úvahu připadá pak mimořádné vánoční schůze Poslanecké sněmovny a hlasování o návrhu ještě před koncem roku.

V případě, že by zákon nebyl účinný od 1. ledna, tak budou muset podle právníků i daňových poradců obchodníci a firmy od ledna účtovat s již schválenou jednotnou sazbou DPH 17,5 procenta a teprve po účinnosti zákona přejít na sníženou 15procentní a základní 21procentní sazbu.

V případě, že by balíček prezident podepsal až v lednu, nebo jej ponechal bez podpisu, musela by se jeho účinnost zřejmě řídit zákonem o Sbírce zákonů. „Podle něj nabývají právní předpisy účinnosti patnáctým dnem po vyhlášení, pokud není stanovena účinnost pozdější. K účinnosti předcházející den vyhlášení se tedy nepřihlíží a účinnost daňového balíčku by nastala dle uvedeného obecného pravidla," uvedl advokáta Ambruz & Dark/Deloitte Legal Buršík. Pokud by byl daňový balíček publikován ve sbírce zákonů například 10. ledna 2013, nabyl by účinnosti 25. ledna 2013. „K žádné zpětné účinnosti, retroaktivitě, by tedy nemělo dojít," dodal.

Nejhorší varianta

Takový vývoj by ale podle ředitele v Daňovém a právním oddělení PwC Martina Diviše byl nejhorší variantou pro občany a firmy. „Zákon by sice začal platit, ale nejdříve až někdy v průběhu ledna. Nastala by pak poměrně unikátní situace, kdy bychom první dny roku měli jinou sazbu DPH než po zbytek roku. Pro firmy by to znamenalo komplikace s účtováním a přenastavováním systémů," uvedl.

Z hlediska právních postupů by ovšem podle ředitele daňového poradenství KPMG Petra Tomana nastala poměrně zajímavá situace, kdy by novela daňového zákona formálně účinná od 1. ledna 2013 k tomuto datu nebyla publikována. „Některé názory v takovém případě dovozují, že by mohla nabýt účinnosti 15. dnem po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Snahou by pak jistě bylo zajistit vyhlášení tak, aby účinnost nastala 1. února 2013," uvedl. V takovém případě by však od 1. ledna zřejmě platila jednotná sazba DPH 17,5 procenta, která byla pro rok 2013 schválena již na sklonku loňského roku. „S ohledem na další právní otázky je však tento postup velmi problematický," do­dal.

Podle nedávného průzkumu Komory certifikovaných účetních téměř dvě pětiny firem omezí kvůli nejistotě ohledně sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) vánoční dovolené. Týkat se to bude především zaměstnanců finančních oddělení, marketingu a prodeje.