"Situace není tak katastrofální, jak se dalo předpokládat. Průběh počasí do určité míry kůrovce lehce zbrzdil, na druhou stranu byl jeho stav v loňském roce vysoký," řekl Zahradník. V pololetí podle něj sice bylo stejně jako loni napadeno přibližně milion metrů kubických dřeva, v druhé polovině roku však nejspíš bude situace stagnovat.

Obranná řešení od lesníků pomohla podle Zahradníka přemnoženého kůrovce zbrzdit. "Stejně to ale bude jeden z nejvíc postižených roků za posledních dvacet let," dodává Zahradník. Na jaře však odborníci hovořili o nejhorší kalamitě za poslední dvacetiletí. V letech 2008 a 2009 bylo však kůrovce více a muselo se vytěžit 2,3 milionu, respektive 2,6 milionu metrů krychlových napadeného dřeva.

Zahradník letos neočekává ani příliš velké třetí lýkožroutové rojení, které bylo loni silné. To se v teplých letech případně vyskytuje na začátku září. "V nejnižších polohách by se možná mohlo objevit, v některých krajích jakoby byl náznak třetího rojení, ale spíše to může být sesterské druhé rojení," vysvětlil odborník.

Nejpostiženějšími lokalitami jsou stejně jako loni severní Morava a Slezsko, kde dominuje lýkožrout severský. Stejně jako loni se kromě hlavního druhu - lýkožrouta smrkového - objevil i lýkožrout lesklý. Ten podle Zahradníka napadá v některých krajích mladé stromy v remízcích například u dálnic, celorepublikově však dominantní není.

O aktuální situaci informuje i portál Kůrovcové info, který vyvinuli odborníci z lesnického časopisu Lesnická práce a Lesní ochranné služby Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM). Dobrovolníci z řad provozních lesníků v něm během jara a léta zveřejňují každý týden odchyty kůrovce do speciálních pastí - feromonových lapačů. Pomáhají tak sledovat intenzitu rojení těchto brouků.

Těžba dřeva podle Českého statistického úřadu loni v ČR vzrostla zhruba o pět procent na 16,2 milionu metrů krychlových a byla nejvyšší za posledních pět let. Výrazně vyšší byla především nahodilá těžba, která zahrnuje odstraňování polomů či likvidaci stromů napadených škůdci. Stoupla o 80 procent na 8,2 milionu kubíků.