VYBERTE SI REGION

Odborník: Počet minipivovarů se zastaví na zhruba dvou stech

Brno – Počet minipivovarů v Česku se podle pivovarského odborníka Antonína Kratochvíle zastaví patrně na zhruba dvou stech. Teď je jich kolem 150, přesná čísla k dispozici nejsou. 

20.2.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto: Foto: Deník/Jiří Kopáč

Podle odborníka minipivovary dávají odlišný pohled na kvalitu piva, než který nabízí velké pivovary. „Je to taková domácí kuchyně, která daleko více vyjadřuje místní zvyky, jež pivovar uplatňuje," uvedl Kratochvíle.

Přestože se nyní počet minipivovarů blíží 150 a je proti velkým pivovarům zhruba trojnásobný, podíl minipivovarů na celkové produkci piva v Česku nepřesahuje jedno procento.

Kratochvíle zdůraznil, že tři pivovarské skupiny dnes ovládají tři čtvrtiny výroby v zemi. „Velké společnosti vaří pivo jednoho charakteru, i když mají například tři pivovary," řekl Kratochvíle. Podle něj to všem nevyhovuje. „Minipivovary mají pokrýt místní zájmovou chuť," tvrdí Kratochvíle. Podle něj podobný boom minipivovarů zaznamenaly v minulosti USA nebo Anglie.

Minipivovary podle Kratochvíle budou dál vznikat a zanikat. Dnes je jen málo těch, které vaří celý rok pivo a drží si stejnou úroveň. Řada pivařů je v Česku konzervativní, na druhou stranu jsou zvědaví a rádi ochutnají pivo z menšího pivovaru.

Výroba piva se vrací i na místa, kde kdysi pivovary stály. Příkladem jsou na jižní Moravě Slavkov u Brna nebo Břeclav. „Zpravidla je to na místech, kde je kvalitní voda," řekl Kratochvíle.

Velkým pivovarům nemohou konkurovat

Většina minipivovarů vyrábí pouze stovky nebo tisíce hektolitrů piva ročně. Velkým průmyslovým pivovarům nemohou konkurovat. Kratochvíle z posledních let zmínil jen dva projekty s plánovaným výstavem v desítkách tisíc hektolitrů. Zatím poslední nově postavený průmyslový pivovar je v Chotěboři na Vysočině. „Mají ale značné problémy, aby se dostali přes 20.000 hektolitrů ročně. Projekt se dobře nastartuje, ale pak už chybí prostor pro další odbyt," uvedl Kratochvíle. Letos spustí výrobu pivovar v Břeclavi s kapacitou kolem 30.000 hektolitrů. Podle Kratochvíle může být projekt předimenzovaný.

Podle odborníků z branže Češi chodí na pivo stále méně do hospod. Roste naopak tržní podíl baleného piva, a to hlavně díky pivu v PET lahvích. Rostoucí oblibě se těší mixy piva a limonád, které loni představovaly už pět procent prodejů piva v tuzemských obchodech. Změny v chování pivařů způsobila hlavně ekonomická krize.

Autor: ČTK

20.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
2

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

Donald Trump.
22

Český krajan ze státu New Yorku očekává za Trumpa rozkvět USA

Czexit na pořadu dne není, ale reforma unie je nutná

V Americe vládne populista Donald Trump, v Koblenci se scházejí nacionalisté kolem Marine Le Penové či Geerta Wilderse a britská premiérka Theresa Mayová zavelela k nekompromisnímu odchodu z EU.

V mrazu rostou hutím náklady na výrobu, musí rozmrazovat suroviny

V mrazivém počasí vzrůstají slezským hutím náklady na výrobu. Jak v ArcelorMittalu Ostrava (AMO), tak v Třineckých železárnách se to týká hlavně vstupních surovin, které se musejí rozmrazovat. Řekly to mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková a TŽ Petra Jurásková. Výši nákladů na rozmrazování ale podniky nedokážou vyčíslit.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies