Pro odkoupení černouhelné společnosti se vyslovili pouze ministři za ČSSD, což ale nestačilo. K podání nabídky k odkupu OKD vyzvali minulé úterý kabinet odboráři těžební společnosti. Odbory byly dnešním rozhodnutím vlády zaskočeny. V pracovních skupinách, kterých se jako zástupci zaměstnanců účastní, se podle Středuly jednalo jen o tom, zda OKD za jednu korunu odkoupí Diamo, nebo jiná státní společnost Prisko.

Přečtěte si: Babiš píše Sobotkovi: „Na rozdíl od Vás mám v politice čistý štít"

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil hlasování za velmi politické. "Podpořili jsme to kvůli jistotě, jaká bude dlouhodobá budoucnost u OKD," řekl. Nový soukromý investor by mohl mít jen krátkodobé zájmy a poté povinnosti spojené s útlumem těžby a sanací území přenést stejně na stát, dodal. ČSSD však nenalezla podporu u koaličních partnerů, takže se stát nebude účastnit debaty v insolvenčním řízení, řekl Sobotka.

OKD se loni dostalo do insolvence. Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera. Má zajistit provozování dolů a také jejich útlum poté, co se v šachtách postupně přestane těžit uhlí. V Dole Paskov na Frýdecko-Místecku skončí těžba letos 31. března.

Loni počátkem listopadu oslovilo OKD více než 200 potenciálních partnerů s nabídkou prodeje. Cílem je nalézt zájemce, který převezme celý závod a zajistí pokračování těžby a související útlum dolů v budoucnu. Za stát podal nezávaznou nabídku státní podnik Diamo. V současnosti společnost zaměstnává na 11.000 lidí. Náklady na sanaci a rekultivaci dolů činí podle dřívějších odhadů pět až šest miliard korun.

Přečtěte si: Neschváleno. Vláda zamítla Mládkův návrh, aby Diamo koupilo OKD