VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odpad z restaurací hnojí v Brazílii jejich zahrádky

Sao Paulo (Brazílie) - Uprostřed mrakodrapů v Sao Paulu rostou na střeše francouzského restaurantu Le Bilboquet rajčata, citrony a levandule. Odpad z restaurace hnojí zahrádku podobně, jako je tomu u dvacítky dalších podniků bohaté megalopole. V Brazílii, kde třídění a recyklace odpadu zdaleka nejsou normou, jsou to průkopníci, píše agentura AFP.

8.8.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

Šéfkuchař Julien Mercier se už půl roku účastní projektu institutu Guandu, který spočívá v tom, že se od restaurací sbírá odpad, který se zpracovává na kompost sloužící poté ke hnojení.

"Nestačí zásobovat restaurant, důležité je pochopit tento proces. Měsíčně recyklujeme tunu a půl organického odpadu," říká čtyřiatřicetiletý šéfkuchař, když kontroluje svou zeleninu a bylinky.

Za projektem stojí třiačtyřicetiletá Fernanda Danelonová, bývalá novinářka, která založila před dvěma roky institut Guandu. Kromě zpracování odpadu poskytuje institut rady, jak si založit a udržovat zahrádku.

"Před dvěma lety jsme začínali s jedním podnikem a dnes už se do našeho projektu zapojilo 17 restaurací. Jednáme s další desítkou podniků v Sao Paulu," prohlašuje Danelonová.

Tradiční technika kompostování

Organický odpad z domácnosti pomalu hnije ve dvou malých kádích. To se rovněž děje ve větším měřítku asi 50 kilometrů za městem, kde se odpad z restaurací mění v kompost.

Jde o tradiční techniku kompostování, kdy se nepoužívají žádné enzymy ani další činitelé, kteří by rozklad urychlovali, jako jsou červi, říká Danelonová. Organická hmota se mísí se zeminou a to vše oxiduje. Proces trvá tři až čtyři měsíce.

"Zpočátku jsem sama skládala popelnice do auta. Ale rozrostli jsme se a dnes recyklujeme 30 až 40 tun odpadu měsíčně," uvádí.

Za tyto služby, které zahrnují shromažďování odpadků a udržování zahrádky, platí průměrná restaurace s 50 místy institutu Guandu v přepočtu 6750 Kč měsíčně. Je to cena odpovídající klasickému odvozu odpadu, vysvětluje šéfkuchař Mercier.

Produkce odpadu

V roce 2014 vyprodukovali Brazilci podle posledních údajů Brazilské asociace komunálních služeb (Abrelpe) 78,6 milionu tun domácího odpadu (organický odpad, plasty, sklo, papír) a toto číslo ročně roste o 2,9 procenta. Je to třetina odpadu produkovaného ročně ve Spojených státech.

Bohatý stát Sao Paulo, ekonomický motor jihoamerického obra, kde žije více než 40 milionů lidí, vyprodukuje odpadu nejvíce. Podle ministerstva životního prostředí představuje organická hmota polovinu všeho odpadu.

V roce 2012 přijala Brazílie nový plán na zpracování odpadu z domácností, podle něhož se má odpad třídit. Tento cíl se však zdá být velmi vzdálený. Abrelpe uvádí, že se v Brazílii recyklují jen tři procenta odpadu.

Dosah aktivit institutu Guandu je velmi omezený, přiznává Danelonová. Je tu však naděje: některé domácnosti chtějí mít vlastní kompost a jiné si zase přejí zakládat společné zahrádky na střechách domů.

Gril Mesa III recykluje odpad od té doby, co se jeho zaměstnanci proškolili u Guandu. U vchodu vítají hosty vůně bazalky, šalvěje a rozmarýnu.

"Když si uvědomíme, kolik odpadu se v naší společnosti vyprodukuje, vidíme, že to je velmi špatné," říká třiašedesátiletá majitelka grilu Ana Soaresová. Její podnik začal recyklovat sklo a dává přednost balení do papíru, aby co nejvíce omezil používání plastů.

"Proto jsme se k tomuto projektu připojili. Tento nový pohled je třeba podporovat," zdůrazňuje.

Autor: ČTK

8.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
4

V New Orleansu najel muž s autem do lidí, tři desítky zraněných

Soška Oskara
DOTYK.CZ

Deset filmů, které měly získat Oscara

Kláštercem se line nebeská vůně. Otevřeli čokolatérii

Klášterec nad Ohří – V čokolatérii si vyrábí vlastní pralinky, pečou originální čokoládové zákusky a v létě chtějí prorazit se zmrzlinou.

Rychlobruslařka Erbanová je druhá na pětistovce

Rychlobruslařka Karolína Erbanová vstoupila do mistrovství světa ve sprintu v Calgary druhým místem v závodě na 500 metrů. V čele je favorizovaná Japonka Nao Kodairová, která jako jediná zajela čas pod hranici 37 sekund. Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka si časem 37,06 vytvořila nový osobní rekord.

Mezinárodní konference přinese nové pohledy na Hrabala

 „Pojídač dějin Bohumil Hrabal,"„…a z malýho vápna nezadržitelně vsítil míč pod futro" (S Hrabalem za fotbalem) a další originální přednášky přinese mezinárodní konference k 20. výročí Hrabalova úmrtí, která se uskuteční díky iniciativě Města Nymburk od 30. března do 1. dubna.

V Emauzích byla zahájena výstava o osudů Němců bojujících s nacismem

Praha - V Emauzském klášteře v pražském Podskalí byla v sobotu zahájena výstava mapující osudy sudetských Němců, kteří se z křesťanského přesvědčení postavili nacismu a zaplatili za to životem. Úvodní slovo pronesli kardinál Dominik Duka a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Expozice nese název Svědkové lidskosti - Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů v letech 1938 - 1945 a je součástí víkendové konference Ackermannovy obce, která se snaží o rozvoj česko-německých vztahů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies