Egyptské ministerstvo vnitra loni původně objednalo 50 tisíc zbraní. Tato zásilka už byla doručena. Protože Egypťané byli podle generálního ředitele České zbrojovky Lubomíra Kovaříka spokojení s kvalitou i servisem zbraní, následně doobjednali dalších 29 tisíc pistolí, které chce zbrojní závod doručit do letošního října. Zbraní by mohlo ale do Egypta zamířit ještě více. „Mají zájem ještě o dalších 50 tisíc P-07 Duty. Měla to realizovat konkurenční evropská firma, k dohodě ale nedošlo. A egyptský partner se obrátil na nás," dodal Kovařík pro E15.

Zbrojovka není jedinou českou firmou, která získala egyptské zakázky. Vlašimská společnost Sellier & Bellot do Egypta dodá deset milionů kusů nábojů ráže devět milimetrů. Export zbraní do Egypta ale není bez obtíží. Loni v létě Česká zbrojovka dodávky přerušila kvůli nepokojům, které 
v zemi vypukly, když armáda sesadila islamistického prezidenta Mursího. Policie při střetech, při kterých zahynuly stovky lidí, mohla po lidech střílet i z českých zbraní.

Komplikace

Když se situace v Egyptě zklidnila, Česká zbrojovka export obnovila. Narazila ale u zahraničních úřadů. „Zahraniční úřady neblokují export našich zbraní, ale nevydávají příslušná povolení k tranzitu přes jejich země, případně povolení k opuštění prostoru EU. Jedná se o Německo, Polsko, Maďarsko. Důvody nám nejsou známy," potvrdil regionálnímu Deníku včera Kovařík. „Musíme hledat trasy náhradní, které jsou nepoměrně dražší. Občas se stane, že vlivem drahé dopravy o zakázku přijdeme," dodal. Čeští zbrojaři se kvůli vývozním potížím, které způsobuje odlišný výklad jedné 
z unijních směrnic, už obrátili na Evropskou komisi. Ta se ale podle informací deníku Insider bude problémem zaobírat až za dva roky. „My bychom ale potřebovali vyřešit tuto otázku co nejdříve," řekl Insideru Jiří Hynek, prezident české obranné asociace.