Málokdo z Opavanů vůbec tuší, jak podstatnou roli hraje známá místní firma Arako, spol. s r. o., ve fungování a budování nových jaderných elektráren v Rusku. V Araku se vyrábí průmyslové armatury užívané pro jadernou energetiku, tepelná zařízení, chemický průmysl, petrochemii a těžbu a zpracování plynu.

Rusko respektive jeho „čerstvé" jaderné elektrárny je přitom jedním z klíčových odběratelů. Jen za poslední tři roky tam ze slezské metropole putovaly armatury za bezmála 900 milionů korun. Nyní budou na Východ za dva miliony eur odeslána nová speciální uzavírací potrubní zařízení pro první blok Novovoroněžské a čtvrtý blok Rostovské jaderné elektrárny.

Podle zaměstnanců Araka však ani dařící se obchody a zakázky v podobných astronomických výšinách na ně samotné zvlášť velký vliv nemají. Bohužel ani ten pozitivní.

„Víme, že děláme takové zakázky, ale na to, abychom znali bližší informace, jsme moc malá zvířata. V každém případě něco jako bonusy nebo odměny pro nás dole nehrozí. To tak jednou za uherský rok, když je štěstí," nechává se slyšet jeden z pracovníků firmy, jehož jméno je redakci známo, ale na jeho žádost jej neuvádí.

Není ovšem nereálné, že se zaměstnanci brzy nějakých odměn přece jen dočkají. Aktuální kontrakt totiž znamená pro Arako, potažmo jejího majitele a mateřskou společnost Atomenergomaš (ta tvoří strojírenskou divizi ruské státní korporace Rosatom pozn. redakce), další krok k růstu.

„Počítáme s tím, že zanedlouho po již uzavřených kontraktech na dodávky armatur pro Rostovskou, Leningradskou, Bělojarskou a další jaderné elektrárny budeme moci uzavřít další smlouvy a z geografického hlediska se naše pole působnosti dále významně rozšíří," uvedl pro ČTK výrobní ředitel společnosti Arako Jaromír Petřkovský.

To by mohlo v důsledku přinést nejen zlepšení pracovních podmínek ve firmě, ale také vytvoření zcela nových pracovních míst, což není v našem nezaměstnaností věčně sužovaném kraji nikdy od věci.

Jak se mimo jiné uvádí na webových stránkách společnosti, tak opavské armatury jsou proslulé téměř po celém světě a využívají se kupříkladu v Arménii, Bangladéši, Brazílii, Bulharsku, Číně, Egyptě, Holandsku, Indii, Íránu, Japonsku, Litvě, Maďarsku, Mexiku, Německu, Polsku, Rakousku, Rusku, Slovensku, Slovinsku, Švýcarsku, Ukrajině, USA, Uzbekistánu, Velké Británii či Venezuele. Slouží jako součást třiadvaceti jaderných elektráren v osmi různých státech.

Rýsuje se prý navíc další obchod olbřímích rozměrů, a to v souvislosti s legendárním Temelínem. Podle ČTK je totiž ve hře varianta, že pokud v tendru na dostavbu kontroverzní jaderné elektrárny vyhraje česko-ruské Konsorcium MIR.1200, bude Arako hlavním dodavatelem uzavírací armatury i pro tento projekt.