Čtvrtá barva vína? Po bílém, červeném a růžovém přišlo lednické vinařství Annovino s oranžovým. Jako velkou novinku. Do oranžova zbarvili Rulandské šedé a Tramín červený. „Jde o novou barvu vína a jiný rozměr chuti. Tímto jsme obohatili nabídku moravských vín a přispěli částečně k návratu původních starobylých technologií ve spojení s moderními postupy řízeného kvašení," uvedl marketingový ředitel vinařství Petr Krejčík.

Oranžové víno
Technologie spočívá v dlouhé maceraci hroznů určených pro výrobu bílých vín. Vyznačuje se naoranžovělou barvou. Ve vůni bývají charakteristické tóny sušeného ovoce.

Zdroj: znalecvin.cz

Reakce se různí. Například obchodník s vínem Luboš Osička považuje oranžové víno hlavně za marketingový tah. „Je to svým způsobem móda. Veze se na vlně například s autentickými víny. Má tmavší barvu, tak to nazvali oranžovým vínem," myslí si rodilý Velkobílovičan.

Až taková novinka na tuzemském trhu to přitom není. Potvrzuje to i vinař Petr Marcinčák. „Není to příliš obvyklý nebo rozšířený typ vína. Ale já jsem první oranžové víno vyrobil už z ročníku 2013. To většina vinařů ani nevěděla, že je něco takového možné. Už v té době je mohl člověk zatřídit na Státní zemědělské a potravinářské inspekci," řekl Mikulovan.

Marcinčák udělal po dobré zkušenosti z roku 2013 oranžové víno i z loňské úrody Rulandského šedého. „Lidé víno jako novinku vyhledávají. Zákazníkům chutná, je po něm velká poptávka," pochvaloval si Marcinčák.

Podle Osičky by měl vinař přistupovat k výrobě oranžového moku jako k produkování červeného. „Je to víno, které je macerované. Delší dobu leží na stupkách," vysvětlil Marcinčák.

Třeba v Gruzii se jejich výroba zachovala dodnes. „V historickém kontextu se takhle u nás vína pravděpodobně také dělala," uvedl Osička.