Koruna začala silně klesat před dvěma týdny po zveřejnění údajů o prosincové inflaci, která byla výrazně pod prognózou České národní banky. Postupně oslabila až k úrovni 28,50 Kč/EUR. V posledních dvou dnech ale část předchozích ztrát smazala a zpevnila těsně pod hranici 28 Kč/EUR. Dnes se česká měna pohybuje kolem 27,84 Kč/EUR.

„Po přepočtu na eura je mzda vyplácená v českých korunách méně a méně výhodná. Týká se to především výrobních profesí, kde si je možné v průměru vydělat přibližně 600 eur měsíčně. Když odečteme výdaje na ubytování a na stravu pracovníka, které se pohybují okolo 150 eur měsíčně, dostáváme se na sumu, kvůli níž už se cestování za prací do Česka nevyplácí," uvedl generální ředitel personálně-poradenské firmy McRoy Group Luboš Sirota.

Práce v Česku je nejméně atraktivní pro kvalifikované pracovníky, kteří nemají zásadní problém s hledáním práce doma na Slovensku. V jejich případě nejde o rozhodování mezi platem ze sousední země a slovenskými sociálními dávkami. Klesající zájem slovenských pracovníků o ČR posiluje i skutečnost, že po kvalifikovaných zaměstnancích existuje vysoká poptávka v eurozóně.

Vznikají nové pracovní příležitosti na Slovensku

„Reakce na inzeráty na Slovensku na dělnické pozice v ČR nepatrně klesly," souhlasil marketingový manažer ManpowerGroup Jiří Halbrštát. Je to podle něj i proto, že na Slovensku vzniká mnoho nových pracovních příležitostí, a to především v okolí Bratislavy a na západním Slovensku. Slovenští pracovníci v ČR ale výpovědi nedávají a zůstávají na svém místě. Změnu v chování kvalifikovaných pracovníků, například programátorů, nezaznamenal.

„Operátor CNC stroje si může vybrat, jestli chce pracovat v Rakousku nebo Německu za vyšší mzdu, navíc vyplácenou v eurech, anebo se rozhodne pro Česko. Pokud má strach z jazykové bariéry v německy mluvících zemích, může se mu dnes už více vyplatit práce doma na Slovensku než v ČR. "Očekáváme přitom, že tento trend nebude krátkodobý, budeme se s ním setkávat delší dobu," dodal Sirota.

Jiné personální agentury ale výrazné změny nepocítily. "Pracovní trh není na kurzové změny tak náchylný jako například maloobchod, takže zatím žádné výrazné změny patrné nejsou, řekla marketingová manažerka Grafton Recruitment Jitka Součková. Společnost LMC nemá relevantní data. Reakce uchazečů na pracovní pozice prý nerozlišuje podle národnosti, protože je to v příkrém rozporu s principy rovného přístupu, který se na trhu snaží prosazovat.

Oslabování české koruny

Koruna začala silně klesat před dvěma týdny po zveřejnění údajů o prosincové inflaci, když se investoři začali obávat, že by ČNB mohla chtít posunout cílovou úroveň pro kurz koruny ke slabším úrovním. Trh se pak ale zhruba po týdnu uklidnil poté, co guvernér ČNB Miroslav Singer oznámil, že centrální banka zatím nemá důvod reagovat. „Limit na úrovni 27 korun za euro tu s námi pravděpodobně zůstane déle, než jsme předpokládali," uvedl Singer v rozhovoru otištěném v dnešním vydání slovenského listu Hospodárske noviny.

Proti dolaru dnes česká měna prolomila psychologickou hranici 25 korun, kde byla naposled v létě 2005. Koruna následuje euro, které oslabuje k dolaru po rozhodnutí Evropské centrální banky pumpovat do ekonomiky eurozóny peníze prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů.