VYBERTE SI REGION

Ostravané v restauracích? Hlavně neutratit moc peněz!

Ostrava - Na čem si Ostravané nejčastěji pochutnávají v restauracích? Je pro ně důležitá spíše kvalita, nebo cena? Redakce Deníku hledala odpovědi na tyto otázky v několika podnicích v centru města.

5.6.2011 12
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

„Lidé se chtějí najíst hlavně co nejrychleji, nechtějí na nic čekat. Častěji než do běžných restaurací míří do různých fastfoodů,“ myslí si Alexander Rybenský, kuchař z restaurace a baru U námořníka v centru Ostravy.

„Je prostě uspěchaná doba a lidé tomu přizpůsobili i stravování,“ míní Rybenský. V restauraci Garage v Zahradní ulici nabízejí každý den tři polední menu. Podle servírky Nikoly Kvasingrohové lidi nejvíce táhnou jídla jako je svíčková nebo smažený řízek s bramborem.

„To obvykle nezbude ani porce. Přes léto si pak hosté často objednávají saláty,“ říká Kvasingrohová a dodává: „Myslím, že lidé si vybírají jídlo tak, aby se pořádně najedli a zaplatili co nejméně. Třeba hodně jdou bramboráky plněné tvarůžky. Zasytí a stojí zhruba devadesát korun.“

Steaky a další jídla, která stojí okolo dvou set korun, si prý hosté objednávají spíše výjimečně. „A když si dají polední menu, obvykle si k němu už nekoupí žádný nápoj. Zaplatí stravenkou a nechtějí nic doplácet,“ říká servírka.

Smažák a hranolky

V restauraci Astoria na Masarykově náměstí jdou na odbyt hlavně smažená jídla. „Stále vede smažený sýr a hranolky. A potom také polévky. Když k nám přijdou cizinci, nejčastěji si objednají bifteky nebo různé speciality,“ míní servírka Alena Mimrová a pokračuje: „Často k nám jezdí třeba Poláci. Jejich výběr bývá pokaždé stejný – česnekačka, smažák nebo guláš s knedlíkem.“

Podle Mimrové lidé v restauracích utrácejí čím dál méně peněz a raději jedí doma. „Stále více lidí chodí jen na kávu nebo na pivo. Nechtějí nic k jídlu.“

V některých restauracích se setkávají i s dost zvláštními objednávkami. „Jedna paní si u nás třeba objednala chleba se solí a jeden cizinec zase guláš s opečenými brambory a restovanou cibulkou,“ tvrdí Bohumil Pecina, který obsluhuje v restaurantu a baru Dvě promile.

Nedávný průzkum společnosti Edenred, která v Česku vydává stravenky, ukázal, že kvalita surovin lidi příliš nezajímá. Levné, a přitom vydatné porce jsou hlavním kritériem výběru jídel pro více než čtyřicet procent mužů a jednu třetinu žen v Moravskoslezském kraji.

Region je jedinou oblastí v zemi, kde jsou velké porce za nízkou cenu hlavním kritériem výběru jídla. Ve všech ostatních krajích převažuje počet lidí, kteří se snaží jíst zdravě.

Pořádně se najíst

„Může to být určitě dáno průmyslovou historií regionu, kdy zdejší dělníci, těžce pracující horníci byli zvyklí pokaždé pořádně se najíst,“ konstatoval regionální zástupce firmy Edenred Milan Šindler.

Průzkum ukázal, že máme i další odlišnosti. „Je tu nejmenší počet žen, které by si jídlo odříkaly a byly takříkajíc na permanentní dietě. Zatímco v celé zemi volí tuto radikální stravovací metodu jedna z deseti žen, v Moravskoslezském kraji je to jen šest procent,“ uvedla marketingová ředitelka společnosti Edenred Daniela Pedret s tím, že naopak nejméně z celého Česka je na severní Moravě a ve Slezsku gurmánů.

Labužníků je překvapivě nejvíce na jižní Moravě.

„Problémem v Moravskoslezském kraji není extrémní přejídání. Lidí, kteří hledí pouze na množství jídla, je tu stejně jako v jiných regionech,“ podotkla Daniela Pedret.

Autor: Tereza Krumpholzová

5.6.2011 VSTUP DO DISKUSE 12
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Daňové úlevy: odběr krve tři tisíce korun, za registraci nic

Ilustrační foto.

Češi nebezpečně tloustnou. Na cukrovku umírá 3,5 tisíce lidí ročně

Německá vláda podle Bildu varuje před chemickým útokem

Německá vláda a Spolkový kriminální úřad (BKA) varují před možností útoku chemikáliemi. Uvedl to dnes deník Bild s odvoláním na zprávu spolkové vlády analyzující rizika v oblasti civilní ochrany.

Záchranáři našli v zavaleném hotelu další dvě těla

Řím - V troskách hotelu Rigopiano, který minulou středu po zemětřesení ve střední Itálii zavalila lavina, našli záchranáři další dvě těla. Podle agentury AFP jde o dvě ženy. Počet obětí tak vzrostl na 14, stále se pohřešuje ještě 15 lidí. Dnes se konají první pohřby obětí neštěstí.

Odsouzený politik Petr Wolf se už čtyři roky ukrývá před spravedlností

Policisté věří, že hledaný politik dříve či později udělá chybu. Postupem času může být méně obezřetný, své by mohl udělat i pocit nepolapitelnosti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies