VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ostravané v restauracích? Hlavně neutratit moc peněz!

Ostrava - Na čem si Ostravané nejčastěji pochutnávají v restauracích? Je pro ně důležitá spíše kvalita, nebo cena? Redakce Deníku hledala odpovědi na tyto otázky v několika podnicích v centru města.

5.6.2011 12
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

„Lidé se chtějí najíst hlavně co nejrychleji, nechtějí na nic čekat. Častěji než do běžných restaurací míří do různých fastfoodů,“ myslí si Alexander Rybenský, kuchař z restaurace a baru U námořníka v centru Ostravy.

„Je prostě uspěchaná doba a lidé tomu přizpůsobili i stravování,“ míní Rybenský. V restauraci Garage v Zahradní ulici nabízejí každý den tři polední menu. Podle servírky Nikoly Kvasingrohové lidi nejvíce táhnou jídla jako je svíčková nebo smažený řízek s bramborem.

„To obvykle nezbude ani porce. Přes léto si pak hosté často objednávají saláty,“ říká Kvasingrohová a dodává: „Myslím, že lidé si vybírají jídlo tak, aby se pořádně najedli a zaplatili co nejméně. Třeba hodně jdou bramboráky plněné tvarůžky. Zasytí a stojí zhruba devadesát korun.“

Steaky a další jídla, která stojí okolo dvou set korun, si prý hosté objednávají spíše výjimečně. „A když si dají polední menu, obvykle si k němu už nekoupí žádný nápoj. Zaplatí stravenkou a nechtějí nic doplácet,“ říká servírka.

Smažák a hranolky

V restauraci Astoria na Masarykově náměstí jdou na odbyt hlavně smažená jídla. „Stále vede smažený sýr a hranolky. A potom také polévky. Když k nám přijdou cizinci, nejčastěji si objednají bifteky nebo různé speciality,“ míní servírka Alena Mimrová a pokračuje: „Často k nám jezdí třeba Poláci. Jejich výběr bývá pokaždé stejný – česnekačka, smažák nebo guláš s knedlíkem.“

Podle Mimrové lidé v restauracích utrácejí čím dál méně peněz a raději jedí doma. „Stále více lidí chodí jen na kávu nebo na pivo. Nechtějí nic k jídlu.“

V některých restauracích se setkávají i s dost zvláštními objednávkami. „Jedna paní si u nás třeba objednala chleba se solí a jeden cizinec zase guláš s opečenými brambory a restovanou cibulkou,“ tvrdí Bohumil Pecina, který obsluhuje v restaurantu a baru Dvě promile.

Nedávný průzkum společnosti Edenred, která v Česku vydává stravenky, ukázal, že kvalita surovin lidi příliš nezajímá. Levné, a přitom vydatné porce jsou hlavním kritériem výběru jídel pro více než čtyřicet procent mužů a jednu třetinu žen v Moravskoslezském kraji.

Region je jedinou oblastí v zemi, kde jsou velké porce za nízkou cenu hlavním kritériem výběru jídla. Ve všech ostatních krajích převažuje počet lidí, kteří se snaží jíst zdravě.

Pořádně se najíst

„Může to být určitě dáno průmyslovou historií regionu, kdy zdejší dělníci, těžce pracující horníci byli zvyklí pokaždé pořádně se najíst,“ konstatoval regionální zástupce firmy Edenred Milan Šindler.

Průzkum ukázal, že máme i další odlišnosti. „Je tu nejmenší počet žen, které by si jídlo odříkaly a byly takříkajíc na permanentní dietě. Zatímco v celé zemi volí tuto radikální stravovací metodu jedna z deseti žen, v Moravskoslezském kraji je to jen šest procent,“ uvedla marketingová ředitelka společnosti Edenred Daniela Pedret s tím, že naopak nejméně z celého Česka je na severní Moravě a ve Slezsku gurmánů.

Labužníků je překvapivě nejvíce na jižní Moravě.

„Problémem v Moravskoslezském kraji není extrémní přejídání. Lidí, kteří hledí pouze na množství jídla, je tu stejně jako v jiných regionech,“ podotkla Daniela Pedret.

Autor: Tereza Krumpholzová

5.6.2011 VSTUP DO DISKUSE 12
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ladislav Leksa pečuje o hodiny v kostele sv. Josefa v Obořišti.
3

Zvoník Ladislav Leksa: Změna času je proti přírodě

Dětská skupina. Ilustrační foto.
14

Dvouleté děti nejsou do školek zralé. Potřebují individuální péči

Terorista z Londýna prý jednal osamoceně, policie pátrá po důvodu

Londýnská metropolitní policie nadále věří, že útočník Khalid Masood, který ve středu u britského parlamentu zabil čtyři lidi a dalších 50 zranil, jednal naplánoval útok sám. Nic nenaznačuje tomu, že by byly plánovány další akce, dodaly podle zpravodajského serveru BBC News policejní zdroje. 

Kvůli EET nemají kamberští prodejnu potravin

Závažný problém řeší aktuálně již měsíc obec Kamberk. Obyvatelé této vsi nemají, kde v obci nakoupit základní potraviny. Provozovatelka krámku na konci února skončila. Nechtěla kupovat drahou pokladnu pro EET.

Ceny Thálie pro Vránovou či Kňažka. V muzikálu uspěl Vojtek

Herečka Alena Vránová převzala dnes večer v Praze za dlouhotrvajícího potlesku zaplněného hlediště české první scény prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze stála už před devíti lety, kdy přebírala prestižní pohár za výkon v inscenaci Bouřlivé jaro v Divadle Ungelt, které je už téměř 20 let jejím druhým domovem.

Sobotka po summitu EU: Deklarace obsahuje priority České republiky

Státy, které zůstanou v Evropské unii po odchodu Velké Británie, mají příležitost EU zlepšit, a to ve čtyřech hlavních oblastech. Novinářům to po dnešní schůzce šéfů států a vlád 27 unijních zemí v Římě řekl premiér Bohuslav Sobotka. Premiéři a prezidenti bloku si - bez britské kolegyně Theresy Mayové - připomněli 60 let od podpisu římských smluv, tedy začátku evropské integrace.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies